Wooninspiratie Woontips 3 eenvoudige manieren om jouw energierekening te verlagen

3 eenvoudige manieren om jouw energierekening te verlagen

energierekening verlagen

We zijn in Nederland massaal opgeschrikt door de stijgende energieprijzen. De realiteit is dat veel van ons vanaf januari 2022 honderden euro’s extra voor hun energierekening gaan betalen. Hoewel het kabinet een compensatie heeft beloofd, zal dit uiteraard niet alle kosten dekken. Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, is dit voor veel mensen het juiste moment om hun eigen energieverbruik eens goed onder de loep te nemen. Waar valt nog op te besparen?

Opvallen genoeg scoort Nederland zeer ondermaats in verhouding met andere Europese landen als het om het milieu gaat. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Ten eerste natuurlijk geografische factoren. Nederland is een zeer dichtbevolkt land en dat is duidelijk te merken aan de resultaten. Daarnaast zijn er ook nog altijd veel mensen die besparen op energie en zuinig omgaan met het milieu associëren met een minder comfortabel leven. Niets is minder waar gelukkig, want zelfs de kleinste veranderingen kunnen zeer effectief zijn. Bovendien dragen ze niet alleen bij aan een beter milieu, maar helpen ze ook nog eens bij het verlagen van de energierekening. En daar hoef je verder maar weinig van te merken. Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan snel verder en ontdek drie eenvoudige manieren om jouw energierekening te verlagen.

Lees ook: de goedkoopste energieleveranciers van dit moment!

1.      Kies voor led verlichting

Een lamp vervangen is natuurlijk zo gedaan. Als je dan toch bezig bent, kan je net zo goed direct voor led verlichting kiezen. Ledlampen leveren jaarlijks een besparing van tientallen euro’s op. Ze zijn veel zuiniger in het verbruik van energie. Daarnaast genieten ze ook nog eens van een veel langere levensduur, waardoor je ook qua aanschafkosten op de lange termijn goedkoper uit zult zijn. Zeker wanneer je nu nog van conventionele verlichting gebruik maakt.

Wist je dat je nóg meer energie kunt besparen door led dimmers te gebruiken? Hiermee creëer je niet alleen sfeervolle verlichting in huis, maar verbruik je ook nog eens veel minder energie. En dat merk je in je portemonnee!

2.      Douche korter en minder warm

Staat jouw douche ook altijd op standje ‘verbranden?’ Dan loont het zeker om deze eens wat minder warm te zetten. Dit blijft comfortabel en zal een hoop extra energie besparen om het water te verwarmen. Zorg er daarnaast ook voor dat je minder lang doucht. Zo bespaar je tegelijkertijd ook op de waterkosten. Lukt het niet ieder gezinslid om minder lang te douchen? Installeer dan een douchewekkertje in de badkamer. Zo worden ze er altijd aan herinnerd zodra het tijd is om de douche uit te zetten.

3.      Zet de thermostaat iets lager

De meeste mensen zetten hun thermostaat veel hoger dan noodzakelijk is. Het hoeft echter niet altijd 23 graden in huis te zijn. Sterker nog: de ideale binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 21 graden. Daarom is het in de meeste huishoudens mogelijk om de thermostaat minstens één of twee graden te verlagen. Zo bespaar je eenvoudig veel geld op de energierekening en – wanneer je je warm kleedt –  merk je hier verder eigenlijk vrij weinig van.