Wooninspiratie Werkkamer inspiratie 4 dingen om op te letten bij het kopen van een bureaustoel

4 dingen om op te letten bij het kopen van een bureaustoel

thuiswerkplek

Ben je toe aan een nieuwe kantoorinrichting en inmiddels al een beetje aan het oriënteren wat er verkrijgbaar is? Dan zal je al snel merken dat er ongelooflijk veel keus is. Alleen al de aanschaf van een (op het eerste gezicht) simpele bureaustoel is al een enorme opgave. Bureaustoelen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Ook in allerlei verschillende soorten prijsklassen. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want waar let je op? We geven vier tips.

1. Ondersteunende functie

Wat is de allerbelangrijkste functie van een bureaustoel? Dat je erop kunt zitten uiteraard, maar wat nog meer? Het allerbelangrijkste is dat deze stoel jouw lichaam zo goed mogelijk weet te ondersteunen. Vergeet niet dat het lichaam van nature niet gemaakt is om langdurig stil te zitten. Dit belast de spieren en gewrichten enorm en kan veel lichamelijke ongemakken veroorzaken. Een kwalitatieve ergonomische bureaustoel heeft dan ook een ondersteunende functie.

De bureaustoel moet het lichaam dwingen om een gezondere zithouding aan te nemen. Hierbij moet de ruggengraat in een natuurlijke S-vorm worden gedwongen en is het gemakkelijker om rechtop te gaan zitten. Daarnaast moet je worden gestimuleerd om regelmatig even te bewegen en een andere houding aan te nemen.

2. Kwaliteit

Bespaar niet op de aanschaf van een nieuwe bureaustoel en bureau. Een kwalitatieve bureaustoel doet wonderen voor je zithouding en productiviteit. Hoe prettiger jij kunt zitten, hoe fijner het werk je ook af zal gaan. Maar niet alleen het comfort is van belang, maar ook de kwaliteit van de stoel. Het zou zonde zijn als je voor een net wat goedkoper materiaal kiest en je de stoel vervolgens na een jaar alweer kunt vervangen. Dat is niet echt een duurzame keuze. Let daarom niet alleen op de ergonomie, maar ook op de kwaliteit en het materiaalgebruik. Een kwalitatieve bureaustoel kan met gemak jaren mee.

3. Uittesten

Net als bij een bank moet je een bureaustoel eigenlijk nooit kopen zonder dat je deze uitgeprobeerd hebt. Je kunt in een speciaalzaak vaak verschillende modellen uitproberen. Dit geeft je gelijk de mogelijkheid om te zien of de stoel verstelbaar is. Is hij wel geschikt voor jouw lichaamsbouw en lengte? Voldoet hij aan al jouw persoonlijke wensen? Ieder mens is uniek. De stoel waar jouw collega heerlijk op zit, kan voor jou weer helemaal niet geschikt zijn. Laat je dus niet overhalen door anderen, maar blijf bij je eigen gevoel.

4. Kunnen de onderdelen vervangen worden?

Zelfs de meest kwalitatieve stoel kan wel eens mankementen gaan vertonen. Misschien is er wel een ongelukje mee gebeurd en is daardoor een onderdeel kapot gegaan. Het zou zonde zijn als je een hele stoel moet wegdoen omdat een onderdeel stuk is. Controleer daarom ook goed bij welk bedrijf je de stoel koopt en of het eventueel mogelijk is om in de toekomst onderdelen te vervangen. Dat is de meest duurzame optie en bespaart je op de lange termijn ook veel geld.