Wooninspiratie Tuin inspiratie 5 alternatieven voor buxus

5 alternatieven voor buxus

buxus alternatief

Op zoek naar een alternatief voor buxus? In dit artikel vijf mooie groene alternatieven voor de bekende buxus. Een struik die jarenlang de tuinen in Nederland domineerde. Maar door de komst van de Buxusmot zijn positie inmiddels voor een groot deel verloren is. Omdat het bestrijden van deze mot tijdrovend is en daardoor bijna niet vol te houden. Zonde? Absoluut niet, het geeft ruimte voor prachtige en andere struiksoorten die een prima alternatief zijn.

Deze prachtige alternatieven kun je net als je van de Buxus gewend bent goed snoeien. In vormen die je zelf wilt. Van vierkant, haagje tot aan bolvormig of een specifieke vorm die je voorkeur hebt. Bekijk hier onze top 5 beste vervangers voor de buxus!

1. Japanse Hulst

Wanneer je op zoek bent naar een buxus vervanger, dan is deze sterke en groenblijvende Japanse Hulst absoluut een aanrader. De kleur van de bladeren is donkergroen, zijn makkelijk te snoeien en kun je net als je van de Buxus misschien al gewend was vormen zoals je wilt.

In tegenstelling tot de Buxus is het belangrijk te weten dat de wortelgroei relatief langzaam is waardoor ze veel behoefte aan water hebben. Zorg zeker tijdens droge periodes dus voor de nodige bewatering. Naarmate de struik dieper en beter geworteld zal zijn merk je ook dat deze sneller en mooier zal groeien.

Door de langzaam groeiende wortels is het verstandig om voor de juiste tuinaarde te kiezen waardoor het ondanks de langzame groei wel makkelijker gaat. De Japanse Hulst is te vinden onder de naam Ilex Crenata. Waarbij de ‘Green Hedge’ en ‘Dark Green’ varianten het meeste op de buxus lijken wanneer je naar het blad kijkt.

> Meer informatie over de Japanse Hulst

> Bekijk de prijs van dit buxus alternatief

2. Chinese Kamperfoelie

De Chinese Kamperfoelie is staat bij ons op de tweede plek, maar als buxus vervanger is deze plant nog altijd niet heel populair in Nederland. Wat eigenlijk bijzonder zonde is vanwege de goede eigenschappen die de Chinese Kamperfoelie heeft.

Want als je op zoek bent naar een bijzonder snel groeiende en dichte heg is de Chinese kamperfoelie een absolute oplossing. Maar tegelijkertijd ook een nadeel. Omdat je vaker moet snoeien en deze veel behoefte aan water heeft.

Ook de Chinese kamperfoelie heeft een aantal mooie variaties. Waarbij je kunt denken aan de Maigrün die iets lichter en frisser van kleur is en de Elegant die juist wat donkerder van kleur is maar wel wat meer de hoogte in zal gaan.

> Meer informatie over de Chinese Kamperfoelie

> Bekijk de prijs van dit buxus alternatief

3. Taxus

De Taxus is een van de bekendere soorten in Nederland voor het aanleggen van een heg of neerzetten van een mooie frisse struik. Waarbij het een goede vervanger is voor de Buxus en tegelijkertijd ook de nodige verschillen laat zien. Zo heeft de Taxus naaldvormige bladjes waardoor de Taxus minder water behoeft.

Deze struik is bovendien ook nog eens bijzonder onderhoudsvriendelijk. Je hoeft deze maar enkele keren per jaar te snoeien. Waarna de struik weer nieuwe takken en bladeren laat zien.

Over de ondergrond of het soort grond hoef je bij de Taxus ook zeker niet na te denken, de struik groeit op vrijwel elke ondergrond. Vandaar de keuze voor deze prachtige struik steeds vaker wordt gemaakt. En waarvan wij ook vinden dat het een van de beste groene alternatieven voor de bekende Buxus is.

> Meer informatie over de Taxus

> Bekijk de prijs van dit buxus alternatief

4. Nandina domestica

De Nandina domestica is zeker niet direct te vergelijken met de Buxus. Maar het is wel een heel mooi alternatief waar je zeker mee uit de voeten kunt. Deze kun je namelijk in vormen knippen die je voorkeur hebben. Daarbij staat de Nandina domestica prachtig in vrijwel elke tuin. Van siertuin tot prachtige moderne tuin. Waarbij deze struik het ook goed doet in pot. Maar geef de struik wel voldoende water. Daar heeft de Nandina domestica absoluut behoefte aan.

Heel kenmerkend aan de Nandina zijn de bladeren die een moderne en frisse uitstraling hebben. Ze zijn eigenlijk niet te vergelijken met de Buxus zoals al aangegeven. Maar toch maken veel mensen de keuze voor deze struik als prachtig alternatief. Waarbij je weinig tot geen onderhoud hebt.

> Meer informatie over de Taxus

> Bekijk de prijs van dit buxus alternatief

5. Leucothoe ‘Zeblid’

We eindigen deze top 5 met de Leucothoe ‘Zeblid’ struik. Opnieuw eentje die als prima Buxus vervanger kan worden neergezet maar bijzonder afwijkend is. De vraag is dus echt of je opnieuw van het Buxus idee wilt afstappen. Als dit het geval is heb je aan de Leucothoe ‘Zeblid’ veel. Want ook deze plant is onderhoudsarm en kent een werkelijk prachtige verkleuring tijdens de koudere herfstdagen.

> Meer informatie over de Leucothoe

> Bekijk de prijs van dit buxus alternatief

Heb jij je keuze kunnen maken? Van deze Buxus alternatieven krijg je zeker geen spijt!