Wooninspiratie Woontips 5 redenen om vogels onder je zonnepanelen te voorkomen

5 redenen om vogels onder je zonnepanelen te voorkomen

Vogels onder zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak liggen omdat je bezig bent met besparingen? Dan is het ook van belang om te zorgen dat hier geen vogels onder gaan zitten broeden of je zonnepanelen kunnen beschadigen. Door vogelwering te plaatsen kun je ervoor zorgen dat vogels niet kunnen broeden onder of in de buurt van je zonnepanelen. Hieronder 5 redenen om vogels onder je zonnepanelen te voorkomen.

1. Niet op het dak hoeven klimmen

In de herfst wil je natuurlijk voorkomen dat je het dak op moet klimmen om alle bladeren en rotzooi in de dakgoten en rondom je zonnepanelen weg te halen. Zorg er daarom tijdig voor dat je de dakgoten schoonmaakt en ontdoet van alle troep zodat het water goed weg kan lopen. Verder is het een slimme keuze om een gootdrain in de dakgoot te leggen. Dit zorgt ervoor dat vogels, bladeren en andere rotzooi uit de dakgoot geweerd wordt. Tevens zijn er ook diverse vogelweringen verkrijgbaar om vogels rondom je zonnepanelen te weren.

2. Langere levensduur

Het bewegen en heen- en weer trippelen van vogels kan ook voor schade aan je zonnepanelen zorgen, waardoor je rendement per zonnepaneel ook kan verminderen. Dit wil je uiteraard voorkomen, dus zorg ervoor dat de vogels niet makkelijk bij je zonnepanelen in de buurt kunnen komen door vogelwering te plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor de Alcetsound vogelwering.

3. Stille nachten

Door vogelwering te plaatsen rondom je zonnepanelen op het dak, zorg je er ook voor dat vogels geen nesten onder je zonnepanelen kunnen leggen en je ’s nachts niet uit je slaap kunnen houden door het getjilp en gekrioel op je dak.

4. Brandgevaar voorkomen

Volgens onder zonnepanelen kunnen er een behoorlijke rotzooi veroorzaken. Zeker als ze gaan nestelen onder je zonnepanelen. De troep die wordt veroorzaakt door vogels trekt ook andere ongedierte aan. Denk bijvoorbeeld aan muizen, ratten en steenmarters. Dit ongedierte kan het in sommige situaties gemunt hebben op de kabels van je zonnepanelen-installatie. Wanneer ze aan de kabels gaan knagen kan er brandgevaar ontstaan. Vanzelfsprekend kan dit voor uiterst gevaarlijke situaties veroorzaken.

5. Hoger rendement

Uiteraard wil jij maximaal rendement behalen met je zonnepanelen. Vogelpoep op de panelen kan de opbrengst flink laten dalen, waardoor ze regelmatig schoongemaakt moeten worden om maximaal rendement te blijven behalen. Een duurzamere oplossing is het investeren in goede vogelwering rondom je zonnepanelen. Vogels weren zorgt ervoor dat er minder vogelpoep op je zonnepanelen terecht komt.

Hierboven worden genoeg redenen genoemd die jou kunnen overhalen om vogelwering te (laten) plaatsen op je dak en ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal kunnen renderen en je de optimale hoeveelheid elektriciteit op kan wekken om jouw huishouden te voorzien van zoveel mogelijk eigen stroom. Want dit scheelt je uiteindelijk een flinke som op je maandelijkse stroomrekening.