Wooninspiratie Keuken inspiratie Aandachtspunten bij aanschaf van een vaatwasser

Aandachtspunten bij aanschaf van een vaatwasser

vaatwasser

Als je een nieuwe vaatwasser gaat kopen, is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Een goede vaatwasser zal ervoor zorgen dat je minder tijd kwijt bent aan het schoonmaken van de vaat en zal je merken dat het een stuk grondiger wordt gereinigd dan wanneer je het met de hand doet. Heb jij nog geen vaatwasser, maar wil je er wel graag één, dan is het goed om kritisch te kijken naar een geschikt apparaat voor in jouw keuken. In dit artikel geven we je daarom wat tips bij het kopen van een vaatwasser.

Het formaat

De grote is misschien wel het belangrijkste aspect waar je op moet letten bij het kopen van een vaatwasser. Er zijn namelijk grote verschillen in de afmeting van de verschillende modellen. Zo zijn er kleinere modellen die geschikt zijn voor een huishouden met 1 of 2 personen, maar er zijn ook grotere modellen die geschikt zijn voor huishoudens met 3 of 4 personen. Kies dus altijd een model dat past bij het aantal personen in jouw huishouden. Je zit er natuurlijk niet op te wachten om de vaatwasser twee keer aan te zetten omdat je niet voldoende ruimte hebt.

Energielabel

Als je een vaatwasser gaat kopen, is het ook belangrijk om naar de energieklasse te kijken. Er zijn namelijk grote verschillen in de energiezuinigheid van de verschillende modellen. Kies dus altijd een model dat voldoet aan de laatste Europese standaarden, want zo weet je zeker dat je niet teveel geld kwijt bent aan de energiekosten. Nu zal dit met een nieuw exemplaar niet direct een heel probleem zijn. Kies je voor een tweedehands vaatwasser, dan is dit wel iets om rekening mee te houden. Je kunt namelijk vaak wat meer geld uitgeven voor een zuiniger apparaat, want dat verdiend zich op lange termijn gewoon weer terug.

Budget

Net als bij iedere aankoop, is het ook goed om bij de aanschaf van een vaatwasser rekening te houden met het budget. Zo zijn er vaatwassers van 200 euro, maar ook van 1000 euro. Heb jij nu geen geld voor een nieuwe vaatwasser, dan is een vaatwasmachine leasen natuurlijk ook een optie. Zo betaal je een vast bedrag per maand en hoef je niet ineens een flink geldbedrag uit te geven. Wel is het goed om voor jezelf na te gaan of jij deze extra lasten iedere maand kunt dragen. Het mag dan misschien niet veel zijn, maar het natuurlijk wel zo zijn dat je dit bedrag maandelijks beter aan iets anders kunt besteden.