Wooninspiratie Woonkamer inspiratie Bank midden in de woonkamer: wanneer is dit een goed idee

Bank midden in de woonkamer: wanneer is dit een goed idee

Bank midden in woonkamer

Een van de grootste meubels in de woonkamer is waarschijnlijk je bank en dit meubelstuk neemt vaak een prominente plek in de ruimte in. De zithoek bestaat over het algemeen uit een bank, een salontafel en een tv-meubel. De items samen vormen een gezellige zithoek waar de familie samenkomt. Het lijkt voor de hand liggend om een hoekbank in een hoek neer te zetten, maar dat is niet altijd de beste keuze. Wanneer is het een goed idee om een bank midden in de woonkamer neer te zetten?

De bank gebruiken als scheiding

Een goede reden om een hoekbank midden in de ruimte te zetten, is om de kamer in tweeën te delen. Zeker bij een woonkamer met een eetgedeelte is dit een ideale oplossing. Je zet het langste gedeelte van de bank tegen de muur aan en gebruikt het gedeelte na de hoek als natuurlijke scheiding van de kamer. Zo heb je duidelijke zithoek en een duidelijk eetgedeelte, zonder dat je een muur of tussenschot hoeft te plaatsen. Je kunt de hoekbank bijvoorbeeld ook inzetten om de zithoek van een speelhoek voor de kinderen te scheiden.

Creëer meer ruimte met een bank midden in de woonkamer

Een hoekbank midden in de ruimte kan ervoor zorgen dat je kamer groter lijkt. Je hoeft de bank niet per se tegen een muur aan te zetten, maar kunt deze ook op een kleine afstand van de muur zetten. Dit doet een ruimte vaak groter ogen, omdat er een extra gedeelte vrij is achter de bank. In het geval van een schuin dak kan deze afstand letterlijk meer ruimte creëren. De afstand met de muur betekent dan namelijk dat het schuine gedeelte al iets hoger is en je je hoofd niet stoot wanneer je opstaat. Zeker bij een hoekbank is afstand een stijlvolle keuze.

Wat te doen in een kleine ruimte?

In een kleine woonkamer kan het lastig zijn om de bank midden in de ruimte te zetten, omdat daar geen plek voor is. Je wilt uiteraard op een redelijke afstand van de tv zitten en ruimte hebben voor een salontafel en dat gaat in een kleine ruimte vaak niet samen met een bank die ver van de muur staat. Een ideale oplossing voor een kleine ruimte is om de bank op enkele centimeters van de muur te zetten. Zo creëer je een gevoel van ruimte zonder dat er daadwerkelijk veel ruimte verloren gaat.