Wooninspiratie Tuin inspiratie Wat is het beste Big Green Egg alternatief?

Wat is het beste Big Green Egg alternatief?

green egg alternatief

Altijd al een Big Green Egg willen hebben, maar vind je dit merk BBQ te prijzig? Gelukkig zijn er genoeg kwalitatief goede en voordeligere merken te koop. In dit artikel besparen we de beste alternatieven voor een Big Geen Egg!

Waarom is Big Green Egg zo populair?

Het lekkere weer komt gelukkig weer naar Nederland. Na een lange tijd van waaien, regenen en kou begint langzaamaan het zonnetje steeds vaker weer door te breken. Mensen kunnen de stad weer in om een terrasje te pakken en willen daarna in dezelfde feestelijke stemming aan het avondeten beginnen. Een lekkere barbecue met vrienden en/of familie is dan de perfecte manier om het zonnige dagje af te sluiten. Nu zijn barbecues er in allerlei vormen en maten; gas of kolen, basic of met uitgebreide mogelijkheden.

Big Green EggWaar je veel positieve dingen over hoort is de Big Green Egg; een keramische kamado barbecue die al sinds 1974 bestaat en inmiddels door elke barbecueliefhebber wordt gewaardeerd voor zijn kwaliteit en eigenschappen. Een kamado barbecue als de Big Green Egg zorgt er namelijk voor dat eten niet uitdroogt tijdens het koken, sneller wordt bereid en zijn smaak beter behoudt. Voor velen is het grootste nadeel van een Big Green Egg de hoge prijs (Bekijk hier de prijzen van diverse modellen).

Hoewel de Green Egg momenteel de grootste faam geniet, zijn er ook kwalitatief goede en goedkopere alternatieven op de markt. Zoek je het beste alternatief voor de Big Green Egg? Bekijk hieronder de alternatieven die wij aanraden!

Alternatief 1. The Bastard

The Basterd als alternatief voor een Green Egg-minEen goed alternatief voor de Green Egg is The Bastard. Dit is een kamado van Nederlandse bodem met de slogan: “Serious outdoor cooking”; dan weet je waar je aan toe bent. Het merk bestaat sinds 2013 en is inmiddels een bekend merk in de wereld van kamado-barbecues. De producten die ze maken zijn van erg goede kwaliteit en het merk straalt hierin vertrouwen uit door je niets minder te verzekeren dan een levenslange garantie. Het keramiek is dus echt van hoge kwaliteit, het ventilatierooster bovenop is gemaakt van gietijzer en het grillrooster is van roestvrij staal. Ook qua modellen zit je goed, er is namelijk een redelijk assortiment. Je hebt ze in de maten klein, medium of large en bij de grotere modellen is er gebruik gemaakt van hardhout voor de twee zijtafeltjes, in plaats van bamboe. De prijs van The Bastard is ietsjes lager dan een Big Green Egg, dit is niet het grootste verschil. Het design en de kwaliteit maakt een kamado BBQ van The Bastard in onze ogen het beste alternatief voor een Big Green Egg.

> Bekijk alle The Bastard barbecues

Alternatief 2. Grill Guru

Grill GuruAls volgend alternatief is er de Grill Guru. Ook dit merk is een gevestigde naam op de markt voor barbecues en kamado’s en ook dit merk maakt producten van erg goede kwaliteit. Bij een kamado van Grill Guru krijg je een garantie van 20 jaar op de belangrijkste onderdelen. Net als de andere kamado’s is deze te gebruiken in elk seizoen, bij elk weer. In het assortiment zijn drie verschillende modellen, namelijk het Compast mode, het medium model en een Large model. Dit correspondeert met de verschillende afmetingen van de Green Egg. Let op: waar bij de grootste twee modellen een onderstel wordt meegeleverd, krijg je die er bij het Compact model niet bij. Waar deze kamado wezenlijk van de Green Egg verschilt is de prijs: deze is ongeveer de helft of minder. Dat maakt de Grill Guru zeker een alternatief om serieus in overweging te nemen.

> Bekijk alle Grill Guru barbecues

Alternatief 3. Yakiniku

Yakiniku barbecueTot slot is er de Yakiniku. Ook dit merk is, net als The Bastard, in Nederland gevestigd en maakt kamado’s van erg goede kwaliteit. Deze kwaliteit zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat er gebruik is gemaakt van bewerkt roestvrijstaal dat ook echt absoluut niet roest. Het keramiek is van hoogwaardige kwaliteit en er wordt een garantie van 20 jaar meegegeven. Van dit merk heb je modellen Mini, Compact, Medium, Large en Xlarge. De Medium en Large komen qua afmetingen overeen met diezelfde modellen van Green Egg. De prijs is bij Yakiniku geen onderscheidende factor; je betaalt er ongeveer evenveel voor als voor een Green Egg.

> Bekijk alle Yakiniku barbecues

Wat is een kamado barbecue?

Zoals gezegd zitten er een aantal prominente voordelen aan het barbecueën met een kamado-barbecue. Het bereiden van eten is sneller, makkelijker en eten behoudt beter zijn smaak. Dat komt omdat een kamado een van keramiek is; dit materiaal is erg goed in het vasthouden en reguleren van hitte, waardoor je kolen goed aan en beter op temperatuur blijven. Je kunt er daarom preciezer mee koken dan met een normale barbecue. Ook is een kamado volledig af te sluiten, niet alleen om de hitte vast te houden, maar ook de rook en de kenmerkende barbecuesmaak.

Zoals eerder naar voren kwam kun je een kamado ook heel veelzijdig gebruiken. Je kunt erop bakken, koken, roken, stoven, grillen, langzaam garen, noem het maar op. Er zijn dus veel meer opties dan bij een normale barbecue. Het hoge deksel zorgt voor een massieve look en feel, maar geeft je ook de ruimte om grote stukken vlees te bereiden (zoals brisket of procureur).

Een ander voordeel is dat je niet alleen van lekker eten kunt genieten als het een perfecte dag is. Door de volledige afsluitbaarheid en de prima temperatuurregulering kan er ook mee gekookt worden tijdens niet-optimaal weer; als je de klok goed in de gaten houdt hoef je er namelijk ook niet de hele tijd naast te staan. Tenslotte is een kamado vaak gemaakt van hoogwaardige materialen, wat ervoor zorgt dat je er lang van kunt genieten.

Met deze informatie kun je goed voorbereid op zoek naar een alternatief voor een Green Egg kamado. Laat die zonnige dagen dus maar komen en eet smakelijk alvast!