Wooninspiratie Tuin inspiratie Broccoli kweken in je eigen groentetuin: zo doe je dat

Broccoli kweken in je eigen groentetuin: zo doe je dat

Broccoli kweken

Broccoli is een populaire groente en verwant aan de bloemkool. Broccoli bevat veel vitamines en mineralen en wordt ook vaak verwerkt in verschillende roerbakmixen. Er zijn twee soorten broccoli; een winter- en zomer variant. In Nederland wordt broccoli vrij veel gegeten. Wil je broccoli zelf kweken in je eigen groentetuin? Lees onderstaande informatie dan goed door.

Verse broccoli

Broccoli is niet de meest makkelijke groente om zelf te kweken. Echter, als het je lukt om broccoli zelf te kweken, levert het je ook wel iets op. Je bespaart er sowieso geld mee. Één kilo broccoliroosjes kost meer dan 2 euro in de supermarkt. Verse broccoli bevat een hogere concentratie vezels, vitamine C, bèta-caroteen en calcium en is niet bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen. Nog een pluspunt: tuinieren is goed voor je fysieke en mentale gemoedstoestand! Vele smakelijke broccoli recepten kun je gemakkelijk online vinden.

Stappen broccoli kweken

Eerst koop je broccoli zaadjes en schaf je kweekpotten aan van 9 cm. Je koopt potgrond en biologische moestuingrond. Daarna zaai je de broccoli zaadjes in kweekpotten met vochtige en luchtige potgrond en dan plaats de zaadjes ondiep in de bodem met bovenop een halve centimeter grof zand of compost. Bij een temperatuur van 15°C graden ontkiemen de zaadjes ongeveer binnen anderhalve week. Hierna zet je de potten met zaadjes op een koele en schaduwachtige plek buiten (vier tot vijf blaadjes). Zijn de plantjes 7 tot 10 cm groot, dan kun je ze in volle grond uitplanten.

Goed om te weten

Houd bij het planten wel rekening met een plantafstand van minimaal 50 cm. Om de broccoli te beschermen tegen de kou, kun je een vriesdoek of net spannen. Ook moet de bodem om de paar weken extra bemest worden.

Broccoli kan zowel binnen- als buiten gezaaid worden. Mits het in een vruchtbare en koele omgeving gebeurt. Het beste is te beginnen met zaaien ergens tussen maart en augustus. Geef de zaadjes in de kweekpotten om de paar dagen een beetje water. Doe circa 3 broccoli zaadjes per kweekpot in potgrond met bovenop een halve cm grof zand of compost te zaaien. Dit in een ruimte met een gemiddelde temperatuur van 15°C graden.

Bewaar de eerste zaadjes die een lengte van 5 cm hebben. De rest knip je tot aan de bodem af. Als de plantjes 4 tot 5 blaadjes hebben, plaats je ze buiten op een koele, schaduwachtige plek. Bij 7 tot 10 cm kun je de broccoli plantjes buiten in volle grond uitplanten. De broccoli plant houdt van een vochtige, maar waterdoorlatende bodem op een plek met halfschaduw. Met het oogsten van de broccoli kun je rond augustus en eind oktober starten. Zoek een lekker broccoli recept en… smullen maar!