Wooninspiratie Tuin inspiratie De grootste voordelen van cortenstaal plantenbakken in de tuin

De grootste voordelen van cortenstaal plantenbakken in de tuin

cortenstaal

Als je je tuin wilt gaan herinrichten dan kies je misschien voor plantenbakken. Die zijn makkelijk en je kunt ze bovendien verplaatsen als je de tuin een andere inrichting wilt geven. Ook kun je ze binnen zetten als het winter wordt. Op die manier kun je planten behoeden voor vorstschade. Plantenbakken zijn er in diverse materialen. Kunststof of gebakken klei bijvoorbeeld. Je kunt ook kiezen voor een cortenstaal plantenbak. Die heeft een aantal belangrijke voordelen. Bovendien kun je er je tuin zeer afwisselend mee inrichten. Ook op een balkon komen deze plantenbakken prima tot hun recht, zelfs als je niet heel veel ruimte hebt.

Duurzaam materiaal

Vandaag de dag is duurzaam een woord dat regelmatig valt. Kies voor duurzame materialen, want dat is beter voor het milieu. Cortenstaal is zo’n materiaal. Wanneer je een plantenbak van cortenstaal koopt dan ziet deze eruit als ‘gewoon’ staal. Na pakweg twee tot drie jaar heeft zich een roestlaag op je plantenbak gevormd. Dat is echter geen reden om hem weg te doen. Dit is namelijk precies de bedoeling. Hiermee krijgt je plantenbak de typische roodbruine uitstraling zoals op afbeeldingen in de webshop waar je hem kocht. Je kunt het roestproces zelfs bespoedigen met een speciale ‘roestversneller’.

Verschillende modellen

Plantenbakken van cortenstaal zijn er in verschillende uitvoeringen. Rond, vierkant of rechthoekig. Ook de diepte verschilt. Wil je een klein boompje in zo’n bak zetten dan kies je voor een diepe bak zodat de wortels de ruimte hebben. Er zijn overigens ook bakken zonder bodem. De plant of boom kan dan wortelen in de grond. Winterharde planten zijn vaak alleen bestand tegen vorst als ze in de losse grond staan. In en bak kunnen ze doodvriezen bij strenge vorst. Zet de bak daarom binnen als het hard gaat vriezen en de bak een dichte bodem heeft.

Afvoer van regenwater

Een plantenbak heeft als nadeel dat er soms te veel water in blijft staan als het hard of langdurig regent. Planten kunnen daardoor doodgaan. Je kunt je cortenstaal plantenbak laten voorzien van speciale afwatering. Die zorgt ervoor dat het regenwater snel naar de bodem zakt. Natuurlijk is het belangrijk dat de bak gaten heeft zodat het water in de bodem kan wegzakken. Als je een plantenbak koopt is deze vaak al voorzien van gaten in de bodem. Als dat niet zo is, maak ze dan zelf voordat je de bak gaat vullen met potgrond.