Wooninspiratie Tuin inspiratie Een kleine tuin? Zo kan je er toch veel in kwijt!

Een kleine tuin? Zo kan je er toch veel in kwijt!

kleine tuin

Soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Dit geldt ook voor jouw tuin. Heb je nu eenmaal een wat kleinere tuin? Dit is geen reden dat je daarom minder in je tuin kan doen. Je hoeft het alleen maar slim aan te pakken om er toch zoveel mogelijk ruimte en plezier uit te halen. Hier lees je goede tips om een kleine tuin toch zo veel mogelijk kwijt te kunnen, zonder deze helemaal vol te zetten of dat het rommelig wordt. Een gouden tip is de opbergbox van de Action. Maar er zijn nog veel meer leuke tips. Lees daarom snel verder!

Laat je kleine tuin groter lijken

Een kleine tuin in oppervlakte geeft de mogelijkheid om met optische effecten je tuin groter te laten lijken. Vermijd in een kleinere tuin gras en bomen. Je zou misschien denken dat een lap gras ruimtelijk oogt, maar niets is minder waar. Ook nemen bomen stiekem een groot oppervlakte in beslag en vanwege de brede uitdijing aan de bovenkant geeft dit een smal optisch effect. Bestrating is juist een ruimtelijkere optie en ook nog eens makkelijker in onderhoud. Wil je toch bloemetjes en plantjes? Kies dan voor een strook grond in plaats van een lap of hoek grond. Door een rand langs de tegels te kiezen kun je toch bloemetjes plaatsen, zonder dat het een groot deel van je tuin in beslag neemt. Ook dit is makkelijk in onderhoud.

De inrichting van de tuin

Ook lijkt het voor een kleine tuin een logische stap om kleine meubels te kiezen. Maar kleine meubels zorgen vaak juist voor een onsamenhangend zicht. Meet je tuin van te voren eens goed op. Heb je echt geen plek voor een leuke bank in de hoek? Het hoeft natuurlijk niet veel te zijn. Maar dit zal een ruimer effect creëren dan bijvoorbeeld twee kleine stoeltjes. Ook kan je met hangende objecten spelen met de lengte van je tuin. Al eens gedacht aan een veranda schommel in die andere lege hoek zonder er iets neer te zetten? Rustige en samenhangende kleuren kunnen daarbij al een mooi effect geven in de tuin. Stem dit op elkaar af en maak keuzes. Je hebt dan vaak helemaal niet meer in de gaten dat jouw tuin qua oppervlakken misschien wat kleiner is.

Wees creatief met opbergen

Vaak zijn er een aantal spulletjes die je in je tuin kwijt moet. Denk bijvoorbeeld aan de tuinkussens, het hooi voor jouw konijnen, jouw fietsen of andere spulletjes. Losse spulletjes geeft vaak een rommelige indruk. Daar wordt gelukkig de laatste tijd flink op ingespeeld. Denk op loungesets die verschillende opbergvakken hebben. Zo kun je daar vaak al je tuinkussens in kwijt en soms zelfs nog andere spulletjes. Of denk aan een tafeltjes waar die gezellige theelichtjes op een regenachtige dag in kan opbergen. Of een leuk houten bankje of krukje waar je de bovenkant van kan openzetten. Er zijn een hoop mogelijkheden om spulletjes netjes uit het zicht op te bergen zonder het te veel moeite kost. Dit laat de open ruimte van je tuin ook al groter ogen.

Inspiratie opdoen

Naast deze algemene tips zijn er genoeg mogelijkheden om concrete inspiratie op te doen. Zoek eens naar afbeeldingen van tuinen met dezelfde vormen als die van jou en kijk hoe anderen het hebben aangepakt. Voor leuke tips kun je bijvoorbeeld terecht op Hukkster. Wie weet doe je daar net de gouden tip op hoe jij jouw tuin wil gaan inrichten.