Wooninspiratie Woontips Een lamp vervangen doe je zo

Een lamp vervangen doe je zo

lamp vervangen

Je hoeft niet voor elk klein dingetje in huis een vriend, je vader of de klusjesman te bellen om je te komen helpen. Zeker niet wanneer er alleen maar een lamp vervangen moet worden. Dit kun jij namelijk hartstikke makkelijk zelf doen! Dat scheelt je ook nog eens veel tijd, want je hoeft niet te wachten tot iemand anders het voor je komt fixen. En met deze tips heb jij dit eenvoudige klusje zo geklaard.

Lampje vervangen

Als je een gloeilamp of een spaarlamp hebt en deze gaat kapot, hoef je alleen maar de oude lamp eruit te draaien en een nieuwe lamp erin te draaien. Let er wel op dat de kapotte lamp nog erg heet kan zijn en je dus je vingers niet verbrandt. Het beste is dan ook om eventjes te wachten voordat je de kapotte lamp eruit haalt. Je draait vervolgens de nieuwe lamp erin en klaar is Kees. Wanneer je in de winkel staat om een nieuwe lamp te kopen, moet je er wel goed op letten dat dit precies dezelfde maat is als de kapotte. Als dit namelijk niet dezelfde maat is, heb je er niks aan want dan kun je je nieuwe lampje niet erin draaien.

Een hele lamp vervangen

Wanneer je een geheel nieuwe lamp hebt gekocht voor boven de eettafel of de lamp in de woonkamer vervangen moet worden, komt er natuurlijk iets meer bij kijken dan gewoon een lampje eruit en erin draaien. Toch is ook dit een eenvoudig klusje en kun jij dit gewoon zelf doen. Mocht er al een lamp hangen, dan heb je geluk want dan wordt de klus nog iets makkelijker. Belangrijk is dat je altijd eerst de elektriciteit afsluit voordat je begint te werken. Op het plafond vind je aftakdozen met daarin elektriciteitsdraden. Deze kunnen in- en uitgeschakeld worden met een schakelaar. Haal de draden eruit zodat je deze op de lamp aan kunt sluiten.

Breng op de plaats waar je de lamp op wilt hangen kroonstenen aan op de schakeldraad, nuldraad en aardedraad. Vervolgens kun je dan eenvoudig te elektriciteitsdraden aansluiten op de lamp. Je moet gewoon de uiteinden van de draden in de kroonsteen steken en deze aandraaien met een schroef. Je kunt dan de lamp aan het plafond of aan de muur hangen.