Wooninspiratie Woontips Een open trap dichtmaken: waar moet je op letten?

Een open trap dichtmaken: waar moet je op letten?

open trap dichtmaken

Heb je een open trap in huis, dan wil je die misschien wel dichtmaken. Dat kan op meerdere manieren. Je kan stootborden tussen de treden plaatsen. Je kan ook een kast maken aan de zijkant. Deze renovatie kan je zelf doen, maar je kan ook de specialist erbij halen. Wat zijn de zaken om op te letten bij een trap in de woonkamer dichtmaken? Je leest het hieronder.

Open trap dichtmaken? Hier moet je op letten!

Het is flink ingrijpend om een trap dicht te maken. Het is eerst belangrijk om te bekijken of de ruimte hier geschikt voor is. Wanneer je bijvoorbeeld het daglicht blokkeert, dan is dat natuurlijk geen goed idee. Je kan bijvoorbeeld eerst eens wat testen met karton. Op die manier kan je zien wat voor effect het heeft. Probeer ook alvast na te denken over de materialen die je gaat gebruiken. Het is ook slim omdat je op die manier de kosten een beetje kan drukken. Mocht het er allemaal niet goed uitzien, misschien is een hele nieuwe gesloten trap dan een betere keuze.

Wat zijn de opties?

Je kan de open trap dichtmaken door stootborden toe te voegen. Je plaatst dan planken tussen de open treden. Dit is gemakkelijk te doen als je een open trap tussen twee muren hebt. Je kan stoorborden in allerlei materialen en afwerkingen krijgen. Een andere optie die je hebt, is een kast plaatsen. Je hebt veel ruimte beschikbaar onder de treden van de trap. Een kast gebruiken om de trap vanaf de zijkant dicht te maken is dan een slimme zet. Je kan hier van alles mee doen. Een hele andere methode is een deur plaatsen. Dit kan zelfs ook een glazen deur zijn. Tot slot kan je ook een vlakke zijkant maken. Dat is vooral in de woonkamer aantrekkelijk. Je kan met de vlakke zijkant jouw woonstijl ook nog meer tot uitdrukking brengen.

Wat zijn de kosten voor het dichtmaken van een open trap?

Welke keuze je ook maakt, het is altijd belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Daardoor kunnen de kosten voor het dichtmaken ook sterk verschillen per project. Met stoorborden ben per trede tussen €50 en €150 kwijt. Kies je er echter voor om de hele zijkant dicht te maken? Dan zal dat je flink meer kosten. Je kan dan al snel €1000 tot €3000 kwijt zijn aan het hele project. Dit kan ook per specialist wel wat verschillen, dus vergelijken is van belang.