Wooninspiratie Woontips Enkele onderhoudstips voor vloeren!

Enkele onderhoudstips voor vloeren!

onderhoudstips voor vloeren

Het is zomer en dat betekent dat de vloeren sneller vies worden. Dit komt doordat we vaker buiten zijn, en we nemen daardoor meer modder, vuil en afval mee naar binnen. Voor velen is het een grote uitdaging om de vloeren en het huis netjes te houden tijdens de zomer. Bij gezinnen met kleine kinderen die graag buiten spelen of actieve honden hebben, is dit een heel grote uitdaging.

In dit artikel bespreken we enkele eenvoudige tips, die je kunnen helpen om alles netjes te houden, vooral de staat van de vloeren.

Of je nu een polyurethaan vloer of een linoleum vloer hebt, als je het schoonmaken van de vloer regelmatig doet, kost het schoonmaken ervan ook minder tijd!

Een hele simpele tip: maak gebruik van deurmatten

Leg een deurmat op elke plaats waar vuil binnen kan dringen. Dit is een snelle en gemakkelijke oplossing en het doet wonderen. Je voeten afvegen aan een deurmat is bij iedereen een geconditioneerde reactie. Een goede deurmat (of droogloopmat) aan je voordeur werkt daarnaast als een verwelkoming voor je gasten.

Deurmatten leggen bij je voordeur of achterdeur kunnen de hoeveelheid vuil die je mee naar binnen brengt aanzienlijk verminderen. Voor een optimaal effect moet je je matten echter altijd schoon houden door ze regelmatig te wassen en af te stoffen.

Technieken voor het schoonmaken van terracotta tegels

Terracotta tegels ontwikkelen zich in de loop van het eerste jaar na plaatsing. Gebruik een reinigingsmiddel dat speciaal voor dit materiaal is samengesteld.

Reinigen van vinylvloeren? Dat doe je zo: Veeg eerst de vloer met een zachte borstel of stofzuiger. Gebruik nadien een een vochtige dweil en een licht schoonmaakmiddel om de vloer af te vegen. Spoel na het vegen grondig uit. Neem tot slot een in terpentine of gewoon afwasmiddel gedrenkte doek om schuursporen weg te vegen en spoel dan na.

Een kurkvloer schoonmaken

Fabrieksmatig verzegelde kurktegels kun je het beste schoonmaken met een vochtige dweil en een oplossing van afwasmiddel. Breng een verzegeling van acryl of polyurethaan aan voor een extra beschermlaag. Dit wordt aanbevolen op drukke plaatsen zoals de badkamer en de keuken.

Maak kurkvloeren nooit te nat. Let bovendien op dat je er geen meubels of apparaten overheen sleept. Zo vermijd je het risico de verzegeling of andere beschermende coatings te schuren.

Hoe kun je vloeren het beste reinigen en onderhouden?

Weten wat de vloer nodig heeft en een schema volgen zijn de beste manieren om de vloer schoon te krijgen en te onderhouden. Verschillende soorten vloeren kunnen uiteraard niet behandeld worden op dezelfde manier.

Informeer je over het materiaal voordat je je vloeren aankoopt. Bepaalde soorten vloeren kunnen bijvoorbeeld beschadigd worden door azijn of andere zuren. Stenen, laminaat en vynil vloeren moet je ook anders onderhouden dan houten vloeren.

Gelukkig kan je online ook veel informatie vinden over het schoonhouden van je vloer. We hebben informatie verzameld over hoe je erg vuile vloeren kunt schoonmaken volgens hun soort, zodat het giswerk er niet meer is bij je volgende schoonmaakbeurt.