Wooninspiratie Tuin inspiratie 7 haagplanten voor een groenblijvende haag

7 haagplanten voor een groenblijvende haag

groenblijvende haag

Dankzij een haag kun je je tuin afdekken en heb je meer privacy. Maar vaak komt het voor dat de bladeren er in het najaar afvallen en er alsnog een grote opening ontstaat. Gelukkig geldt dit niet voor alle haagplanten. Sommige behouden het hele jaar door hun bladeren en blijven altijd groen. Dit worden ook wel groenblijvende hagen genoemd. Om deze te creëren, kun je de onderstaande 7 haagplanten gebruiken.

1. Ilex (Hulst)

De Ilexplant vormt een mooie en strakke haag. De plant groeit zo’n 20 tot 25 centimeter per jaar en er is weinig onderhoud voor nodig. Je hoeft Hulst slechts 2 à 3 keer per jaar te snoeien. Als je liever een wilde haag wilt, kun je deze ook minder vaak snoeien of gewoon laten verwilderen. De haagplant moet in een lichtvochtige, verzuurde grond worden geplant.

2. Ligusterhaag

De Ligusterhaag is één van de meest populaire haagsoorten van Nederland. Vooral in nieuwbouwwijken kom je deze regelmatig tegen. Dit komt omdat deze plant erg snel groeit, waardoor je in een mum van tijd een mooie, volle haag hebt. Bovendien kan de plant vrijwel overal groeien, ongeacht de bodem en of er zon of schaduw op staat. Tevens is de Ligusterhaag erg makkelijk in onderhoud.

3. Taxus

De Taxus is een goedkope haagplant met een luxe uitstraling. De Taxus is een van de sterkste plantensoorten en heeft een lange levensduur. De plant is dan ook erg populair. Bovendien is het erg eenvoudig om de haagplant te snoeien. Je hoeft deze ook niet vaak de snoeien, aangezien de Taxus maar langzaam groeit. Ook is het mogelijk om de haag op een schaduwrijke plek te planten.

4. Laurierhaag

Een Laurierhaag bestaat uit grote, zware bladeren. Het grootste voordeel hiervan is dat je beschut zit, en dat lawaai – zelfs verkeerslawaai – wordt gedempt. Er zijn verschillende soorten Laurierhagen, waaronder de Portugese Laurier (zie volgende alinea), de Laurierkers en de Laurier Genolia. Maar er zijn er nog veel meer. Hoewel de hagen van elkaar verschillen, hebben deze allemaal de grote bladeren gemeen.

5. Portugese Laurier

De Portugese Laurierhaag heeft dankzij de glanzende bladeren een luxe uitstraling. De plant groeit op iedere grondsoort en heeft een middelmatige groeisnelheid. Hierdoor hoeft de Portugese Laurier slechts één keer per jaar gesnoeid te worden. In de haag groeien kleine, witte bloemen en wanneer die uitgegroeid zijn, komen daar bessen voor terug. Let op: de bessen en bladeren van deze plant zijn giftig.

6. Thujahaag

De uit Noord-Amerika afkomstige Thujahaag, die in het Nederlands ook wel Levensboom wordt genoemd, bestaat uit coniferen. De Thujahaag heeft een vriendelijke uitstraling met een frisse geur. Bovendien is de haag volledig dicht, waardoor je voldoende privacy hebt. De haag is eenvoudig te verzorgen. Zorg er alleen voor dat de bodem niet te nat of te droog is en snoei de plant minstens één keer per jaar in de zomer.

7. Hederahaag

De Hederahaag is een haag in de vorm van een klimop. De plant groeit dan ook erg snel en moet – of mag – meerdere keren per jaar gesnoeid worden. Dit kan het hele jaar door. Dankzij de snelle groei, is de haag ook binnen korte tijd helemaal ‘af’. De haag is erg smal en neemt daarom weinig ruimte in beslag.