Wooninspiratie Woontips Haal meer licht in huis met deze tips

Haal meer licht in huis met deze tips

meer licht in huis

We gaan met zijn alleen maar wat graag de deur uit, dat is niet alleen leuk, maar ook nog eens gezond. In de zon neemt onze huid vitamine D op, wat goed is voor sterke botten en spieren. Bovendien voelen we ons met meer licht vrolijker. Maar helaas kunnen we niet elke dag de deur uit en besteden we stiekem best wat tijd binnen. Desondanks kunnen we ons huis wel zo inrichten dat we ook binnen lekker veel licht hebben.

Kies de juiste ramen

Licht binnen krijgen begint bij de ramen die je kiest. We snappen dat je niet direct alle muren gaat uitbreken, maar kleine aanpassingen zijn ook mogelijk. Heb je bijvoorbeeld voornamelijk ramen die niet open kunnen, overweeg dan eens om het raam te vervangen door een raam dat open kan zoals een raamvleugel of klapraam. Hierdoor kun je bij mooi weer direct in het zonnetje zitten en krijg je veel frisse lucht in huis.

Het effect van een dakraam

Ga je verbouwen of laat je een nieuw huis bouwen, kies dan voor de juiste ramen. Heb je een woning met een zolder dan kun je meer licht in huis halen door een dakraam te plaatsen. Je zult zien dat een dakraam de zolder verandert van een donker kamertje naar een mooie ruimte met potentie.

Geef licht de ruimte

Stiekem zijn er heel wat dingen die licht tegen kunnen houden. Het zijn dingen waar je misschien niet dagelijks aan denkt. Allereerst kunnen gordijnen heel veel licht tegenhouden, ook als ze open zijn. Heb je niet veel licht in huis omdat je weinig ramen hebt, of kleine ramen, dan kan het heel veel effect hebben. Laat de gordijnen achterwege als het mogelijk is, of kies voor rolgordijnen met een motortje.

Houd ook rekening met begroeiing. Misschien kun je de heg een keer snoeien, zodat je meer licht binnen krijgt. Ook binnen kunnen planten effect hebben op de lichtinval. Grote kamerplanten kun je beter niet direct voor het raam zetten, omdat ze de lichtinval blokkeren.

De inrichting van je huis

Ook als je niet de mogelijkheid hebt om je huis volledig te verbouwen kun je meer licht in huis halen. Dat doe je door een paar optische trucjes toe te passen. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om licht in huis te halen is met verf. Door je muren, plafonds en vloeren in een lichte kleur te verven zal je huis lichter ogen.

Kleine verandering heeft groot effect

Wil je meer licht in huis, dan kan dat al met een paar kleine aanpassingen. De tips die we hier hebben genoemd zullen je op weg helpen. Mocht je toch nog niet tevreden zijn, denk dan eens aan het plaatsen van een spiegel zodat het licht beter verspreid wordt in huis. En wil je een beetje licht op donkere dagen, schaf dan een daglichtlamp aan.