Wooninspiratie Keuken inspiratie Wat is de juiste hoogte van het keukenblad?

Wat is de juiste hoogte van het keukenblad?

hoogte keukenblad

Een nieuwe keuken is mooi, maar moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Zo is de hoogte van het aanrechtblad zeer belangrijk om met plezier in de keuken te kunnen staan. Dat heeft onder meer te maken met de belasting van het lichaam. Als een werkblad te hoog of te laag is, dan kun je daardoor uiteindelijk lichamelijke klachten krijgen. Je kunt dan denken aan pijn in de nek, rug of schouders. Het is dan ook belangrijk om het keukenblad op de juiste hoogte te plaatsen. Hieronder lees je over de hoogte van het aanrechtblad en waar je op moet letten.

Ideale hoogte van het keukenblad

Het belangrijkste om in gedachten te houden voor de hoogte van het aanrecht is dat het comfortabel moet zijn. Je moet comfortabel kunnen werken en bijvoorbeeld niet hoeven te bukken. Een te laag keukenblad is bijvoorbeeld slecht voor de rug en als het blad te hoog licht, kun je last van schouderklachten krijgen. De standaard hoogte van een werkblad in de keuken is 92 centimeter. De hoogte die voor jou het best is, is afhankelijk van jouw lengte. 92 centimeter is gebaseerd op de gemiddelde lengte van mensen in Nederland. Als je lang of juist klein bent, dan is het dus goed om hier rekening mee te houden.

Bepaal zelf de hoogte van het aanrechtblad

Je kunt een keuken op maat laten maken en zelf kiezen welke onderdelen je erin wilt hebben, maar ook de maat van het werkblad kan worden meegenomen. Houdt rekening met jouw eigen lengte en onderzoek wat een prettige hoogte is om te kunnen werken. Als een hoogte van 92 centimeter goed is voor jou, dan kun je daarin meegaan. Ben je langer dan gemiddeld, dan moet het blad ook hoger geplaatst worden en andersom als je kleiner bent. Neem bij het bepalen van de hoogte ook mee welke persoon uit het huishouden het vaakst in de keuken te vinden is.

Leestip: de ideale hoogte van een bartafel!

Denk ook aan voldoende ruimte

In een keuken is voldoende werkruimte essentieel om goed te kunnen koken. Je moet voldoende ruimte op het werkblad hebben om spullen neer te zetten en voldoende bewegingsruimte om je heen hebben. Zorg er daarom voor dat het aanrechtblad diep genoeg is en voldoende oppervlak biedt om goed te kunnen werken. De plaatsen waar de wasbak, de kookplaat en de koelkast geplaatst worden zijn hierbij ook van belang. De afstand tot deze onderdelen van de keuken moet minimaal zijn en toch moet er voldoende ruimte overblijven.