Wooninspiratie Woontips Op welke hoogte een stopcontact installeren?

Op welke hoogte een stopcontact installeren?

hoogte stopcontact

We maken dagelijks veelvuldig gebruik van stopcontacten voor de meest uiteenlopende zaken. Denk bijvoorbeeld aan alle apparaten die je gebruikt zoals een computer, het koffiezetapparaat, de oplader van je mobiele telefoon of de televisie. Een deel van deze stopcontacten zit op een vaste plek in huis aan de muur en worden vaak steevast gebruikt door een aantal apparaten. Zo is de kans klein dat je dagelijks de stekkers van de televisie achter het apparaat uit het stopcontact haalt voor andere apparaten. Losse stopcontacten aan de muur worden wel veelvuldig gebruikt. Hieronder lees je meer over de ideale hoogte die stopcontacten het beste kunnen hebben.

Waar moet je op letten?

Voordat een stopcontact geplaatst kan worden, is het nodig om te weten hoeveel stopcontacten je wilt laten plaatsen en moet er gezorgd worden voor de juiste aansluitingen. Stopcontacten gebruiken we dagelijks, dus is het ook goed om hier uitgebreid over na te denken, zeker als je zelf aan de slag gaat. Laat je het werk uitvoeren door een vakman, dan kun je in overleg bepalen wat de beste plek is voor de stopcontacten die je wilt hebben. Er moet niet alleen rekening gehouden worden met de hoogte, maar ook met de kabels die in de muur aanwezig zijn of geplaatst moeten worden om de stopcontacten aan te kunnen sluiten.

De beste hoogte voor een stopcontact

De beste hoogte van een stopcontact is afhankelijk van een paar factoren. Zo is het in de eerste plaats natuurlijk persoonlijk wat jij fijn vindt met betrekking tot de hoogte van de stopcontacten. Er zijn een aantal regels die van belang zijn voordat de stopcontacten geplaatst kunnen worden. Deze regels zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat stopcontacten en ander elektra op een veilige manier geïnstalleerd en gebruikt kunnen worden. Een stopcontact moet bijvoorbeeld een minimale afstand van 30 centimeter hebben gemeten vanaf de grond. Er is geen maximale hoogte waar je rekening mee moet houden. Het is voornamelijk belangrijk dat het stopcontact praktisch is voor jou. De ideale hoogte kun je dus het beste zelf bepalen. Een hoogte van 115 centimeter is dan vaak het best.