Wooninspiratie Woontips Ideeën voor woondecoratie

Ideeën voor woondecoratie

Ideeën voor woondecoratie

Veel mensen hebben gehoord dat het geen goed idee is om boodschappen te doen als je honger hebt, omdat je dan vaak slechte keuzes maakt. Hetzelfde geldt voor het kopen van meubels – je moet niet in paniek raken en zomaar spullen gaan kopen alleen omdat je een leeg huis hebt. Natuurlijk heb je een bank nodig, maar het is belangrijk om niet impulsief te zijn en alleen te kiezen voor een roze gestreepte hoekbank omdat je hem leuk vindt in de winkel. Je moet rekening houden met de afmetingen van de bank en nadenken over hoe deze in de rest van de kamer zal passen. Het is verstandig om te beginnen in de kamer die je wilt inrichten, gewapend met een meetlint en een notitieblok.

Ken je maten

Het is ontzettend belangrijk om de grootte van je meubels af te stemmen op de grootte van de kamer. Een grote hoekbank van Design on stock bij Kavel84 kan gemakkelijk een kleine kamer domineren, terwijl slanke stoelen in een ruime loft juist wegvallen. Voordat je aan het inrichten begint, is het cruciaal om de lengte en breedte van elke kamer die je wilt decoreren te meten, evenals de hoogte van het plafond en eventuele obstakels zoals trappen, kolommen, radiatoren, en andere elementen die in de weg kunnen staan. Het is ook slim om de afmetingen van de raamopeningen te meten, samen met de ruimte onder, boven en aan de zijkanten van elk raam, zodat je goed voorbereid bent bij het kiezen van raambekleding.

Maak een plattegrond

Als je de maten van je kamer hebt, is het tijd om ze te gebruiken in een plattegrond van je hele huis. Het is belangrijk om de ruimte goed te begrijpen voordat je begint met inrichten. Je kunt een plattegrond op de traditionele manier tekenen met papier, potlood en liniaal, maar veel professionele ontwerpers gebruiken ook ontwerpsoftware zoals AutoCAD. Er zijn ook handige apps beschikbaar, zoals Magicplan, Floor Plan Creator en RoomScan Pro, waarmee je eenvoudig plattegronden kunt maken. Zodra je de omtrek van de ruimte hebt, kun je experimenteren met de plaatsing van meubels. Zorg ervoor dat de afmetingen van elk meubelstuk passen bij de grootte van de plattegrond.

Bepaal hoe je wilt leven

Dit is het moeilijke gedeelte en er bestaan geen juiste of foute antwoorden. Kamers kunnen verschillende stijlen hebben, zoals traditioneel of modern, formeel of ontspannen, en visueel warm of koel. Het is belangrijk om goed te bedenken hoe je wilt leven in een bepaalde ruimte, volgens mevrouw Hampton: “Je moet proberen te bepalen hoe je jouw leven in die ruimte wilt leiden. Wat ga je er doen? Hoeveel mensen wonen er? Zijn er kinderen? Wat zijn je doelen en wensen voor hoe je wilt leven?” Bijvoorbeeld, het inrichten van een huis voor iemand die regelmatig grote diners organiseert, zal anders zijn dan een huis voor iemand die elke avond uit eten gaat.

Kopieer de professionals

Om je persoonlijke stijl verder te verfijnen, kun je kijken in ontwerp boeken, tijdschriften en online bronnen zoals Houzz, Pinterest en Instagram. Interieurontwerpers adviseren om de stijl te vinden waar je het beste op reageert en een verzameling favoriete afbeeldingen samen te stellen. Zodra je afbeeldingen hebt die je aanspreken, is het belangrijk om de details te bestuderen, zoals de plaatsing van patronen en effen kleuren, en waar kleur succesvol gebruikt kan worden. Zo kun je je voorkeuren bepalen, van het type meubels dat je mooi vindt tot mogelijke strategieën voor raambekleding. Vervolgens plan je alles uit en kun je aan de slag!