Wooninspiratie Woontips Wat is de ideale kapstok hoogte?

Wat is de ideale kapstok hoogte?

hoogte kapstok

Heeft je oude kapstok het begeven of wil je gewoon een keer iets nieuws? Tegenwoordig zijn er kapstokken in allerlei soorten en maten, dus daar zal je niet om verlegen zitten. Echter is het natuurlijk wel handig om te weten waar en op welke lengte je hem kunt ophangen. Daarnaast speelt het ook een rol hoe groot je huishouden is. In dit artikel worden een aantal handige tips gegeven voor de ideale hoogte en voor het ophangen van een kapstok.

Wat is de standaard kapstok hoogte?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je de kapstok wilt ophangen. Dit kan thuis zijn, maar ook in een openbare ruimte. De standaard hoogte is gebaseerd op de gemiddelde lengte van mensen, wat uitkomt tussen de 170 en 175 centimeter boven de grond. Dit is gemeten vanaf de onderzijde. Hiermee kun je ervan uitgaan dat de meeste mensen er wel bij kunnen. Voor kinderen geldt er een andere standaard hoogte, deze ligt op 120 centimeter gemeten vanaf de grond.

Grote of kleine mensen

Mocht je thuis een kapstok willen ophangen, dan is het handig om na te denken wat de ideale hoogte is. Heb je kleine kinderen, dan is het wellicht een idee om twee aparte op te hangen. Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen zijn of haar jas eenvoudig kan ophangen. Maar ook als de gezinsleden bovengemiddeld lang zijn, kun je ervoor kiezen om de kapstok vijf centimeter boven de standaard hoogte te monteren. Mochten de gezinsleden kleiner zijn, dan kun je de hoogte naar beneden bijstellen. Kapstokje op de babykamer ophangen? Denk eraan dat je kind hard groeit. Wellicht dat een kapstokje ophangen zonder te boren interessant is!

Kapstok ophangen

Ook is het belangrijk om te weten op welke achtergrond je de kapstok wilt monteren. Wanneer je een pakket koopt zitten er pluggen en schroeven bij voor op een stenen muur. Wil je de hem plaatsen op een gasbeton wand, dan heb je hier andere pluggen voor nodig. Nog een tip die wellicht handig is, houd een stofzuiger bij de hand zodat je meteen alle viezigheid weg kunt halen. Dan ben je niet langer bezig dan nodig en heb je meteen alles opgeruimd.