Wooninspiratie Tuin inspiratie Keramische tegels 3 cm dik leggen? Zo doe je dat!

Keramische tegels 3 cm dik leggen? Zo doe je dat!

Keramische tegels 3 cm dik leggen

Met keramische tegels kun je elke tuin een behoorlijke upgrade geven. Maar het leggen van deze tegels vraagt wel om de nodige zorg en aandacht. De tegels zijn bijzonder dun. Dat maakt het belangrijk om de juiste stappen te nemen. Natuurlijk hebben wij deze stappen voor je op rij gezet. Zodat je precies weet waar je op moet letten zodat je lang plezier hebt van de tegels.

Laten we eerst beginnen met wat belangrijk is. Zo is kiezen voor een zandbed absoluut een goede keuze. De tegels zullen minimaal bewegen. Daarbij is het voegen met Smart Sant de manier om scheuren te voorkomen. Tot slot is het goed om bij het snijden van de tegels de zaagrand af te stompen.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom ga je eerst aan de slag met het in orde maken van de plek waar de tegels moeten komen. Dit betekend dat je eerst moet uitrekenen hoe je voorkomt dat er veel halve tegels in het terras gelegd moeten worden. Hele tegels zijn nu eenmaal steviger. Als de ruimte en plek bepaald is ga je een zandbed aanbrengen. Deze moet minimaal 20 centimeter zijn voor een optimale stevigheid.
Wanneer het zand is gelegd moet je deze met een trilplaat aanstampen. Waarna je deze glad kan strijken om de tegels te leggen. Kies voor het plaatsen van bandjes. Zodat de tegels van het terras, die je later gaat liggen, goed opgesloten worden.

Hoe kun je tegels van 3 cm dik het beste leggen?

Na de voorbereiding is het tijd om de tegels te gaan plaatsen. Zorg dat de tegels waterpas worden geplaatst. Maar houd ook rekening met de afwatering van een terras. Probeer zo min mogelijk tegels te zagen. Zo zorg je voor een optimale stevigheid.
Omdat het dunne tegels zijn moet het zand echt vlak onder de tegels gelegd worden. Daar voorkom je verschuivingen of schade door gebruik mee. Later bij de afwerking is het goed om nogmaals over de tegels te gaan met een lichte trilling. Maar wees wel voorzichting. De tegels zijn bijzonder kwetsbaar.

De afwerking van keramische tegels

keramische tegels afwerkingTot slot is het tijd voor de afwerking. De afwerking bestaat uit het voegen van de tegels wat zorgt voor meer stevigheid. Gebruik voor het voegen smartsand. Deze is in staat om zich bij scheurvormingen gedurende de jaren te herstellen. Bovendien staat een dergelijke afwerking ook heel mooie en maakt het van de tegels een echt geheel.

Het is goed om bij keramische tegels 3 cm dikte goed materiaal te gebruiken. Daarmee voorkom je problemen gedurende de jaren. Volg daarom de instructies bij het leggen van deze prachtige tuintegels en houd rekening met het soort ondergrond waarop de tegels gelegd worden. Wanneer je veel last van verzakkingen hebt door het soort grond is het goed om een dikkere laag zand aan te brengen en kun je eventueel kiezen voor het uitgraven van een deel grond in de tuin.