Wooninspiratie Tuin inspiratie Kiezen voor gras zaaien of graszoden in de tuin?

Kiezen voor gras zaaien of graszoden in de tuin?

gras zaaien of graszoden

Een tuin met een stukje gras geeft al snel die goed verzorgde uitstraling. Het leuke van gras is ook nog eens dat het gedurende het hele jaar groen blijft. Als jij ook zo’n blijvend groen element in je tuin wilt, zijn er meerdere opties. Je kunt kiezen uit het leggen van graszoden of uit het zaaien van gras. Het gaat weliswaar in beide gevallen om een fris stukje groen, maar er is een verschil. Hieronder wordt onder meer nader ingegaan op de voordelen van graszoden en er wordt in vier stappen uitgelegd hoe het gelegd moet worden.

Het leggen van graszoden heeft enkele belangrijke voordelen en nadelen ten opzichte van gras zaaien. We hebben ze op een rijtje gezet.

De voordelen van graszoden:

• Het leggen van graszoden gaat sneller dan zaaien.
• Er hoeft geen extra graszaad te worden gezaaid.
• Het resultaat van een vers gelegd groen grasgazon is onmiddellijk te zien.

De nadelen van graszoden:

• Graszoden zijn minder lang te bewaren dan zaden. De graszoden moeten dus meteen
na aanschaf gelegd worden.
• Het leggen van graszoden is een zware klus. Zaaien is lichter werk.
• Graszoden zijn prijziger dan graszaden.

Wat is het juiste gras voor jou?

Met de keuze voor graszoden of graszaden, ben je er nog niet. Er moeten meer keuzes gemaakt worden. Er zijn namelijk meerdere soorten gras te koop met allemaal hun typische eigenschappen. Bijvoorbeeld, speelgras groeit sneller dan siergras. Siergras is sfeervol, maar ook weer kwetsbaar. Het sport-of schaduwgazon is niet bijzonder mooi, maar wel weer sterk. Bij twijfel is een speelgazon een goede keuze. Een speelgras is minder kwetsbaar, er kan op gelopen worden en het ziet er mooi uit.

Als de beslissing voor het juiste soort gras is genomen, ga je je gazon opmeten.
Graszoden zijn ongeveer 2,5 meter lang en 40 centimeter breed. Houd de afmeting van je gazon scherp in de gaten; teveel of te weinig graszoden kopen, gaat in beide gevallen, al ben je nog zo creatief, een probleem worden.

We adviseren je alle voorbereidingen in de tuin te treffen, voordat je graszoden gaat bestellen en mee naar huis genomen worden. De graszoden moeten vers en vochtig blijven en kunnen daarom niet lang bewaard blijven.
Nog een advies: Mocht het gebeuren dat je de graszoden toch niet meteen kunt leggen, zorg dan voor een vlakke ondergrond en rol ze daarop uit. Houd de graszoden continu vochtig.

Het leggen van graszoden

Je tuin is voorbereid en je hebt het voor jou beste gras gekocht? Dan is het nu tijd om de graszoden te leggen. Hieronder wordt in vier stappen uitgelegd hoe dit het beste gedaan kan worden.

Stap 1: De meest rechte en meest lange kant van de tuin, is waar je begint, anders
moet er meteen in de graszoden worden gesneden. Rol op het gazon de
graszoden voor je uit.
Stap 2: Maak een grote grasmat door de zoden vlak naast elkaar te leggen. Leg
ze zo dicht tegen elkaar aan, dat er geen naden te zien zijn.
Stap 3: Druk de zoden voorzichtig, maar stevig tegen grond voor hechting aan de grond.
Heb je stukjes gras over? Deze kun makkelijk afsnijden met een keukenmes. De
overgebleven stukken kun je nog even bewaren voor later. Het kan als
reparatiemateriaal gebruikt worden.
Stap 4: De graszoden moeten stevig aangedrukt worden. Als je een wals hebt, raden we
aan die te gebruiken, maar een plank voldoet ook voor dit onderdeel van deze
klus.

Nu heeft jouw tuin een prachtig groen gazon. Voor het beste resultaat is nog wat werk nodig. De graszoden moeten namelijk zodra ze liggen, goed besproeid worden. Met ‘goed besproeid’, wordt bedoeld: drijfnat. Dagen daarna moeten ze ook vochtig gehouden worden.

Door te lopen over het gras, kan het inzakken. Probeer daarom minstens twee weken niet op het gras te lopen. Als de twee weken voorbij zijn, kan het gras gemaaid worden. Wees tijdens de eerste maaibeurt niet te enthousiast, dus maai er niet teveel vanaf. Het te kort maaien, verzwakt mogelijk de graszoden. Nadat het één keer gemaaid is, kun je zelf bepalen hoe lang of hoe kort je het gras hebben wilt.