Wooninspiratie Woontips Knieschot maken: dit moet je weten

Knieschot maken: dit moet je weten

Knieschot maken

Een ruimte met één of meerdere schuine wanden brengt bepaalde moeilijkheden met zich mee. Je kunt niets tegen de schuine muur zetten en verliest een hoop ruimte. In een kamer met één of meerdere schuine muren kun je ervoor kiezen om knieschotten te maken. Zo maak je een deel van de muur recht, waardoor je er een kastje of een bed tegenaan kunt zetten. Achter de knieschotten creëer je waardevolle opbergruimte, waardoor je minder kasten nodig gaat hebben. Hieronder lees je wat je nodig hebt om knieschotten te maken en hoe je te werk gaat.

Wat is een knieschot?

Een knieschot is een lage wand onder een schuine muur. Zoals de naam al doet vermoeden heeft een knieschot ongeveer de hoogte van de knie, al valt dat in de praktijk vaak iets hoger uit. Een knieschot is een ideale manier om de ruimte onder de schuine muur te gebruiken als bergruimte. Met het onderste stuk kun je weinig bij een schuine muur en door een knieschot te bouwen, heb je opeens extra ruimte om spullen op te bergen die je niet al te vaak gebruikt. Een knieschot zie je bijvoorbeeld op zolder terug, maar ook in slaapkamers met één schuine muur, zodat alle ruimte benut wordt.

Knieschot maken: wat heb je nodig ?

Om een knieschot te maken heb je verschillende materialen nodig. Je hebt een latten nodig met een breedte van ten minste zes centimeter, panelen voor het knieschot, schuifdeuren, schuifdeurrails en deurgrepen. Qua gereedschap heb je in ieder geval een zaag, schroevendraaiers en een accu boormachine nodig. Ook een rolmaat en timmermanspotlood zijn onmisbaar om een knieschot te maken. De juiste schroeven en schuifmechanismen worden meegeleverd wanneer je een set met schuifdeuren koopt, maar wanneer je deze zelf maakt, moet je ook hier rekening mee houden.

Zo maak je een knieschot

Je begint met het maken van een framewerk voor het knieschot. Je schroeft een balk tegen de schuine wand waar later een plaat tegenaan geschroefd kan worden. Ook op de grond zorg je voor een balk die aan de binnenkant komt, zodat je zeker weet dat de plaat recht geplaatst wordt. Verticaal zet je ook balken en hier plaats je de panelen op maat tegenaan. Je bevestigt niet alleen de panelen, maar ook de schuifdeuren op de gewenste plekken. De beste manier om dit te doen is om de schuifdeuren achter de panelen te laten schuiven. Je werkt het geheel af met plinten, die je ook van de latten kunt maken. Indien gewenst kun je kitten of schilderen, maar dat is niet altijd nodig.