Wooninspiratie Tuin inspiratie Alles wat je moet weten over maatwerk pergola’s

Alles wat je moet weten over maatwerk pergola’s

maatwerk pergola

De dagen in Nederland worden weer langer en zonniger. Alles wijst erop dat de zomer weer in aantocht is. En wat is er nu fijner dan genieten van de zon is jouw eigen tuin of dakterras? Met een pergola op maat worden deze plekken nóg mooier. Deze constructie van palen heeft zowel decoratieve als functionele voordelen. In dit artikel vertellen we je graag meer over waarom een pergola het buitenleven kan verrijken.

Wat is de functie van een pergola?

Zoals we in de introductie al zeiden, is het een constructie van palen en een aantal dwarsbalken. Je kunt een pergola als losstaand object in je tuin plaatsen, om bijvoorbeeld een aparte hoek te creëren voor je tuinset of terras. Een tweede optie, is om de pergola als aanbouw te plaatsen. Je kunt de constructie dan bijvoorbeeld tegen de schuur, de schutting of het huis aan plaatsen. Wanneer je voor een op maat gemaakte pergola kiest kan er voor iedere gewenste situatie een constructie gemaakt worden.

Wat zijn de voordelen van op pergola op maat?

De laatste tijd zien we ze in steeds meer tuinen terugkomen. Maar, wat zijn de redenen dat mensen steeds vaker voor een maatwerk pergola gaan? We zetten de vier meest voorkomende motivaties op een rijtje:

  1. Een pergola is perfect te combineren met een schaduwdoek. Hierdoor kun je zelf kiezen op je in de zon wilt zitten of liever in de schaduw. Wanneer je kiest voor een harmonica schaduwdoek dan kun je deze gemakkelijk in- en uitvouwen. Je kunt het doek aan de pergola bevestigen, waardoor je geen losse parasol meer nodig hebt.
  2. Een pergola op maat is gemakkelijk zelf te plaatsen. De constructie bestaat uit alleen palen en balken. Omdat er geen dak op gemonteerd hoeft te worden, is een pergola voor iemand die een beetje handig is prima zelf te plaatsen. Vaak krijg je het bouwpakket aangeleverd inclusief bevestigingsmateriaal.
  3. Een pergola heeft een decoratieve functie. Bij het kiezen van een pergola kun je ook de keuze maken voor het materiaal. De twee meest gebruikte materialen zijn hout en aluminium. Beide materialen hebben hun eigen voordelen. Qua uitstraling heeft een houten pergola een meer natuurlijke uitstraling en past een aluminium pergola perfect in een tuin met een strakke en moderne uitstraling.
  4. Tot slot verleend een pergola zich goed voor klimplanten. Echte klimmers, zoals de Blauweregen, de Clematis of een druif geven op een natuurlijke manier wat meer sfeer en kleur aan je tuin. Een bijkomend voordeel is dat klimplanten ook nog eens voor verkoeling en extra schaduw zorgen op de warme dagen.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een pergola?

Natuurlijk wil je graag van tevoren weten wat wel en niet mag. In de meeste gevallen heb je voor het plaatsen van een pergola geen vergunning nodig. Wel is het zo, dat de pergola dan niet hoger mag zijn dan 2,5 meter. Dit geldt voor zowel de losstaande constructie als de aanbouw. Is je pergola wel hoger dan 2,5 meter? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig voordat je begint met plaatsen.