Wooninspiratie Tuin inspiratie Moestuin aanleggen voor beginners: onze tips

Moestuin aanleggen voor beginners: onze tips

Moestuin aanleggen voor beginners

Ben je van plan om voortaan je eigen groenten te kweken, maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Met de tips voor beginners om een moestuin aan te leggen kom je een heel eind. Neem ze daarom snel door.

1. Begin klein

Het lijkt misschien veel werk om een moestuin op te zetten. Da is echter helemaal niet nodig. Met enkele potten, of een paar plantjes in je borders kom je ook al heel klein. Je kan ook een kweekkas neerzetten en die stap voor stap vullen. Zo kan je op je eigen tempo zorgen dat je een leuke moestuin krijgt.

2. De juiste plek kiezen

Het is belangrijk om de juiste plek in de tuin te kiezen. Dat doe je bijvoorbeeld door goed te kijken waar deze beschut is tegen de wind. Dat kan je ook zelf verzorgen door een schutting, heg of muur te benutten. Wanneer een droge tijd aanbreekt moet je wel ook voor water kunnen zorgen, dus het is wel fijn wanneer er een tappunt in de buurt is. Tot slot is het fijn wanneer je gereedschappen dichtbij liggen.

3. Verhoogde bedden

De juiste grond is de basis van je moestuin. Is de kwaliteit niet op orde, dan kan je beter met verhoogde bedden met goede grond, voeding en compost werken. Bovendien kan het water dan veel beter weg en heb je meer grip op de grond. Je kan al werken met een bak van 30 centimeter. Er zijn veel soorten die je kant en klaar kan kopen, maar je kan ze ook zelf maken.

4. Denk na over je groenten

Het is ook belangrijk om goed over je groenten na te denken. Je verbouwt wat je lekker vindt, wat in de winkel duur is of wat het best smaakt wanneer je het net hebt geoogst. Als het aan een van die voordelen voldoet, haal je er het maximale uit. Denk wel na over het bewaren. Dat kan voor sommige soorten lastiger zijn en je kweekt het niet om het weg te gooien.

5. Denk aan de tijd

Het is nu eenmaal zo dat de ene plant meer nodig heeft dan de andere. Houd hier dus wel ook rekening mee als je een moestuin gaat aanleggen. Je wilt er wel zeker van zijn dat je de tijd beschikbaar hebt die nodig is om alle groente de aandacht te geven die nodig is.