Wooninspiratie Woontips De strijd met muggen aangaan

De strijd met muggen aangaan

mug

Met de opwarming van het klimaat in Nederland ontstaan ook allerlei problemen. Zo is het bijvoorbeeld geen geheim dat allerlei insecten meer voet aan de grond krijgen. Een muggenplaag in huis komt vaker voor dan je denkt. Dat is dus ook zeker een reden om daar op voorbereid te zijn. Zo weet je precies wat je moet doen om de strijd met deze steekbeesten aan te gaan wanneer ze jouw huis dreigen over te nemen. Het is gelukkig goed haalbaar om ze aan te pakken. Dat doe je op de hierna omschreven manier.

De basis van een plaag

Het is in ieder geval goed om eens te weten waar de plaag precies vandaan komt. In de eerste plaats is er de invloed van het weer. Wanneer het een tijdje nat is geweest, met veel regen, wordt de basis gelegd. Wanneer het daarna namelijk lekker warm wordt, dan kunnen de muggen zich goed ontwikkelen. Op die manier wordt het dus gemakkelijk om in grote groepen op te komen. Dat gebeurt vooral in gebieden bij het water, van een sloot, tot een plas tot een meer. Wanneer je daar woont, moet je dus extra beducht zijn op het probleem.

In en om het huis

Het probleem kan ook in en om het huis al ontstaan. Stilstaand water kan je namelijk letterlijk nemen als het om de muggen gaat. Heb je wat water in een regenton opgevangen? Of loopt de dakgoot niet helemaal goed door? Dan kan dat al de plek zijn waar de muggen hun larven achterlaten. Wanneer die uitkomen, dan zit je al met een probleem. Al begint dat al wanneer het nog eitjes zijn. Vrouwtjesmuggen hebben dan jouw bloed nodig om die te voeden. Dus dan kan je de eerste steken al verwachten.

Het uitkomen van de eitjes

Het uitkomen van de eitjes is het echte probleem. Dat is namelijk het moment waarop de muggenplaag pas echt los komt. Denk nu niet dat dit een Nederlands probleem van de laatste tijd is. Het is namelijk al vele jaren op allerlei plekken op de wereld heel normaal. Dat komt mede ook doordat er heel veel verschillende soorten muggen zijn. Alleen in Nederland zijn er al 25 soorten. Dat betekent dus ook dat ze allemaal om een ander soort aanpak vragen. Het is zaak om daar dus wel van op de hoogte te zijn.

Wat kan je zelf doen?

Je kunt zelf al het nodige doen om het probleem aan te pakken. In de eerste plaats moet je geen muggen aantrekken. Let op met verlichting. Let ook op met het stilstaand water, zoals gezegd kijk je dus uit met regentonnen en let je op of niets verstopt is. Zorg ook dat je de muggen niet gemakkelijk binnenlaat. Denk aan het gebruik van horen en klamboe. Daar kan je heel gemakkelijk heel veel mee bereiken. Een ventilator kan ook helpen omdat muggen daar niet mee om kunnen gaan. Pas je dit allemaal toe, dan zit je vaak goed.

Hulp van de specialist

Het kan ook helpen om de kenner in te schakelen. Die weet bijvoorbeeld ook te herkennen welk soort mug op welke plek tot volle wasdom komt. Het is niet altijd mogelijk alles honderd procent aan te pakken, maar het is wel goed mogelijk om veel terug te dringen. In dat opzicht is het dus slim om op deze manier aan de slag te gaan. De kenner kan vaak net wat gemakkelijker met de juiste middelen werken. Daardoor wordt het ook gemakkelijker om te zorgen dat je geen last hebt van een overvloed aan muggen die steken.