Wooninspiratie Woontips Opstalverzekering: verplicht of niet?

Opstalverzekering: verplicht of niet?

opstalverzekering verplicht of niet

Een opstalverzekering dekt schade aan je woning bijvoorbeeld door brand, storm of een inbraak. Huiseigenaren kunnen eigenlijk niet zonder opstalverzekering, maar is het afsluiten van een opstalverzekering verplicht? Er bestaat geen wettelijke plicht voor een opstalverzekering, maar bij de meeste hypotheekverstrekkers is een opstalverzekering wel verplicht. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over een opstalverzekering.

Waarom een opstalverzekering afsluiten?

Een opstalverzekering afsluiten is ontzettend belangrijk. Stel dat je huis door een brand of storm volledig verwoest raakt. Dan kan je flink in de problemen raken. In het ergste geval heb je geen onderdak meer, maar ben je nog wel een hypotheek van honderdduizenden euro’s verschuldigd. Om deze problemen te voorkomen verplichten hypotheekverstrekkers om een opstalverzekering af te sluiten. Direct de beste verzekering vinden? Vergelijk voor de beste opstalverzekering via Overstappen.nl.

Geen opstalverzekering? Dit kunnen de gevolgen zijn!

In principe geldt dat je zonder opstalverzekering geen hypotheek kunt krijgen. Bij de overdracht van een huis vraagt de notaris, voordat je een handtekening zet onder de hypotheekakte, of je een opstalverzekering hebt afgesloten. Heb je dat niet? Dan wordt de hypotheek niet verstrekt.

Als pas na het kopen van het huis op een later moment blijkt dat je niet verzekerd bent, bijvoorbeeld bij brand of stormschade, dan moet je de schade zelf dragen. Bij brand en stormschade gaat het al gauw om tienduizenden euro’s. Daarom is het ontzettend belangrijk om een opstalverzekering af te sluiten.

Welke schade dekt de opstalverzekering?

De verzekeringen van tegenwoordig worden aangeboden met extra uitgebreide voorwaarden. Zo is de dekking veel ruimer dan alleen de schade van brand dekken. Zo krijg je bijvoorbeeld ook uitgekeerd bij stormschade, vorstschade, hagelschade, vorstschade en bij blikseminslag. Om de spullen in huis te verzekeren is het aangeraden om een inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering is niet verplicht, maar is wel een verstandige keuze. Zoek de beste inboedelverzekering op Overstappen.nl. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaald voor de juiste dekking!