Wooninspiratie Woonkamer inspiratie Pelletkachel: voordelen en nadelen op een rijtje!

Pelletkachel: voordelen en nadelen op een rijtje!

palletkachel nadelen en voordelen

We kunnen onze woning op veel verschillende manieren verwarmen. De meeste huishoudens zijn voor zien van centrale verwarming die ervoor zorgen dat de radiatoren in huis lekker warm worden. Daarnaast zijn er ook steeds meer woningen die voorzien zijn van vloerverwarming. Zeker tijdens koude dagen, kan dat een behaaglijk gevoel verzorgen in huis. Voor de gezelligheid hebben sommige huishoudens ook een houtkachel of zelfs een open haard. Die kan ook worden gebruikt voor het verwarmen van de ruimte waarin deze staat. Een goed alternatief daarvoor is een pelletkachel.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die voor warmte zorgt door het opstoken van pellets. Deze pellets zijn gemaakt van samengeperst hout die in een reservoir bij de kachel geplaatst zijn. Het reservoir heeft vaak voldoende ruimte voor een zak met pelletkorrels en zorgt ervoor dat er telkens een kleine hoeveelheid in de kachel wordt gedaan. Zo kun je de kachel een lange tijd gebruiken, zonder dat je deze zelf hoeft bij te vullen. Pelletkachels zijn namelijk voorzien van een automatisch systeem hiervoor.

Voordelen pelletkachel

Een pelletkachel heeft veel verschillende voordelen ten opzichte van stoken in een open haard of houtkachel. Op de eerste plaats is en pelletkachel een stuk milieuvriendelijker. De pellets worden op een schone manier verbrand waardoor er weinig schadelijke stoffen vrij komen. Een groot voordeel is ook dat de prijs voor deze pellets zeer laag is, waardoor het ook een goedkoper manier van stoken is. Je kunt een hoog rendement behalen met een pelletkachel omdat er weinig warmte verloren gaat tijdens het gebruik. Gebruik maken van een dergelijke kachel is overigens ook heel eenvoudig.

Nadelen pelletkachel

Het klinkt allemaal zo mooi en toch zijn er ook nadelen aan een pelletkachel verbonden. Gelukkig zijn deze nadelen niet zo heftig dat ze de voordelen overtreffen. Een nadeel van een pelletkachel is bijvoorbeeld dat deze bijgevuld moet worden. Dat hoeft gelukkig niet zo vaak als een houtkachel of een open haard omdat de pelletkorrels automatisch worden afgegeven in de kachel. Daarnaast moet een pelletkachel goed onderhouden worden om ervoor te zorgen dat je het meest gunstigste rendement kunt behalen en op een veilige manier kunt stoken.