Wooninspiratie Tuin inspiratie Rozen stekken in 6 simpele stappen

Rozen stekken in 6 simpele stappen

rozen stekken

Rozen zijn werkelijk prachtige bloemen. Daar hoef je absoluut geen liefhebber voor te zijn als je het mij vraagt. Begrijpelijk dat jij je afvraagt hoe je de roos op de juiste manier kan stekken. Wat overigens veel makkelijker is dan je nu misschien denkt.

Maar voor je aan het stekken kunt beginnen is het wel belangrijk dat de bloeitijd voorbij is. Wat betekent dat het stekken pas eind augustus kan beginnen tot begin september. Als je de juiste periode kiest en aan de slag gaat met het volgende stappenplan ben je absoluut verzekerd van een tuin vol met prachtige rozen in het volgende jaar!

Rozen in 6 stappen stekken

Aan de hand van deze stappen ben je absoluut verzekerd van succes bij het stekken van rozen. Waardoor jij het komende jaar geniet van prachtige rozen in je tuin.

  1. De eerste stap is om de rozenbottels van de rechte takjes (die je later nodig hebt) te verwijderen. Waarna je deze rechte takjes later gaat afknippen om te stekken.
  2. Het afknippen van de geselecteerde takjes waarvan je de rozenbottels hebt verwijderd doe je onder een oog. Het oog op een rozenstruiktakje kun je herkennen aan de verdikking waar normaliter een blad aan groeit. Gebruik hiervoor een goede scherpe snoeischaar.
  3. Zorg ervoor dat de bladeren aan de onderkant van de stek verwijderd worden. Dit is doorgaans de onderste helft van de rozentak die je hebt afgeknipt.
  4. De rozentak is klaar om gestekt te worden. Nu is het belangrijk dat je de pot voor de stek gaat vullen met hydrokorrels. Gebruik voor de stek geen normaal grond of potgrond maar grond dat specifiek geschikt is voor het stekken. Dit kun je doorgaans bij ieder tuincentrum kopen.
  5. Als de pot gevuld is kan de stek hierin geplaatst worden. Doe dit door een gaatje in de grond te prikken en de rozenstek voor de helft in de grond te zetten.
  6. Als de stek geplaatst is duurt het een tijdje voor er wortels aan zullen komen. Het is daarom belangrijk te zorgen dat er weinig tot geen bladeren aan de stek zitten en de grond voortdurend vochtig is. Zet de stek niet in de zon en beschut tegen de wind.

Het duurt gemiddeld tot een volgend voorjaar voor er wortels aan de stek zijn gegroeid. Je kunt dit zien door een eerste blad dat eraan groeit. Een roos stekken is dus helemaal niet zo lastig en geeft je de mogelijkheid om gratis nog meer prachtige rozen in je tuin te hebben.