Wooninspiratie Woontips De verschillende soorten binnenverlichting

De verschillende soorten binnenverlichting

soorten binnenverlichting

Misschien staan we er niet vaak bij stil, maar binnenverlichting kent verschillende functies waarbij er verschillende vereisten worden gesteld aan de verlichting. Een inefficiënt verlichtte ruimte voelt onprettig en dat is niet voor niets. Want verlichting geeft een thuisgevoel. Het zorgt ervoor dat jij op je gemak een boek kunt lezen, dat in de keuken alles goed zichtbaar is, en dat de avond wordt verwelkomt in schemer. Welke verlichting pas je waar toe in huis? Je leest het in dit artikel.

Algemene basisverlichting

Op doorgaande plekken in huis, zoals het trappengat, de gang, de overloop en vaak in slaapkamers vind je lampen die bediend worden via een wisselschakelaar. Dit houdt in dat de lamp vanaf twee plaatsen in huis te bedienen is. Bijvoorbeeld onderaan de trap schakel je de lamp aan en bovenaan de trap schakel je dezelfde lamp weer uit. Wisselschakelaar zijn dus ontzettend nuttig én belangrijk voor een stuk wooncomfort. Het vormt de absolute basisverlichting in iedere woning.

LED basisverlichting

Ook spotverlichting, vaak dimbaar, vormt een stuk basisverlichting. Spot verlichting kan over het hele plafond ingebouwd worden, of men kiest voor spot railverlichting. De meest gebruikte inbouwspots zijn de LED inbouwspots gu10. Door gebruik te maken van LED verlichting bespaar je niet alleen op kosten, ook ontstaan er geen schroeiplekken meer op het plafond, aangezien LED verlichting niet heet wordt. Spotverlichting vormt een sterke, egale lichtbron wanneer gewenst en kan daarnaast worden gedimd, waardoor het eveneens als sfeerverlichting kan dienen.

Functioneel licht

Op sommige plekken is sterke en heldere verlichting gewenst. Op het keukenwerkblad, aan het bureau of in de leesstoel wil je gewoon goed kunnen zien in het donker. Deze verlichting wordt functionele verlichting genoemd. Een staande lamp kan functioneel zijn, maar ook verborgen LED verlichting in de keuken bijvoorbeeld.

Accentueringen

Niet iedereen doet aan accentueringen van specifieke plekken, toch levert het geheel een levendig 3D effect op in huis. Bij accentverlichting wordt vaak gedacht aan het accentueren van een schilderij, of een vitrinekast, maar niets is minder waar. Je kunt ook bepaalde hoeken van je interieur accentueren met spotverlichting. Door dit toe te passen creëer je ’s avonds een levendige sfeer.

Decoratieve verlichting

Mooie sierlampen, ons interieur kan eigenlijk niet zonder. Vooral boven de eettafel en salontafel vinden we een decoratieve lamp extra belangrijk. De sierlamp zorgt voor een extra intieme sfeer aan de eettafel bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor de lamp boven de salontafel, dit moet echt een eyecatcher zijn. Decoratieve verlichting kent vaak een wat hogere prijs, maar is het geld dubbel en dwars waard.

Tot slot

Welke verlichting je ook toepast in huis, de voordeligste keuze is LED verlichting. De huidige generatie LED verlichting kent namelijk de meeste voordelen ten opzichte van andere type verlichting. LED verlichting is voor alle soorten functies geschikt, van accentuering en functionele verlichting tot basisverlichting.