Wooninspiratie Woontips Welke soorten gordijnen zijn er allemaal?

Welke soorten gordijnen zijn er allemaal?

soorten gordijnen

Gordijnen zijn bijna niet weg te denken in huis. Iedereen kan zijn eigen sfeer in de woonkamer of andere ruimte creëren door middel van bijpassende gordijnen. Omdat er zoveel keuzes zijn, is het natuurlijk moeilijk kiezen. Want welk type past het beste bij jouw wensen en stijl? In deze blog geven we je een handig overzicht van de soorten gordijnen, en hopen we dat het je helpt bij het kiezen van nieuwe gordijnen!

Overgordijnen

Met deze gordijnen kan je niet van buiten naar binnen kijken en andersom. Als de gordijnen dicht zijn, zie je niets. Ze houden ook de kou buiten. Tegenwoordig worden overgordijnen steeds vaker gebruikt als pure decoratie. Het goede nieuws is dat je ze in alle kleuren en patronen kunt krijgen, en dat je ook kunt kiezen hoe en waar je ze ophangt. Aan het plafond, net boven het raam of ergens tussenin.

Transparante gordijnen

Als ze overdag gesloten zijn, kun je er niet doorheen kijken. ’s Avonds, met de lichten aan, zie je schaduwen. Deze gordijnen zijn geluid dempend, wat vooral fijn is als er een harde vloer in de kamer ligt.

Paneelgordijnen

Paneelgordijnen zijn brede stoffen die op de boven- en onderrail worden geschoven. Ze zijn zeer geschikt voor grote ramen, schuifdeuren en openslaande deuren. Maar ook als roomdivider te gebruiken. Je kunt verschillende materialen of kleuren naast elkaar gebruiken voor een speels effect. Kies je voor paneelgordijnen? Laat de gordijnen op maat maken om zeker te weten dat ze perfect in je huis passen!

Rolgordijn

Met de stijlvolle uitstraling zijn deze perfect voor wat extra verduistering. Ze zijn zowel decoratief als functioneel en nemen bijna geen ruimte in beslag. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren en meerdere designs, met of zonder decoratieve randen. Rolgordijnen zijn gordijnen die kunnen worden bediend met een ketting of koord en zoals veel soorten gordijnen kunnen ze op maat worden gemaakt. Deze gordijnen hebben een stijlvolle uitstraling. Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, je kunt kiezen tussen zonwering, doorschijnende of transparante materialen.

Plissé gordijnen

Deze gordijnen lijken op rolgordijnen, maar door de plooien ziet het er wat losser en speelser uit. Het voordeel is dat ze kunnen worden uitgerust met zijgeleiders, zodat je ze ook van onder naar boven kunt rollen. Heb je een laag raam aan de straatkant, dan is dat erg handig! Dubbele plissés zijn voller en hebben een isolerende werking.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn iets populairder dan klassieke gordijnen, omdat ze er iets strakker uitzien dan golvende gordijnen. Hier kun je ook kiezen tussen transparante of zonweringsstoffen. Een groot voordeel van vouwgordijnen is dat je het doek makkelijk kunt wassen in de wasmachine. Direct nieuwe vouwgordijnen kopen? Neem een kijkje in het assortiment gordijnen van Echtgordijn.nl!

Jaloezieën

Ze worden vaak Luxaflex genoemd, genoemd naar de fabrikant die ze voor het eerst op de markt heeft gebracht. Veel fabrikanten gebruiken tegenwoordig PVC, aluminium of hout om horizontale jaloezieën te maken. Hiermee kun je de lichtinval perfect afstellen. Voor horizontale jaloezieën geldt in het algemeen: hoe smaller, hoe meer jaloezieën je nodig hebt en dus hoe hoger de prijs.

Silhouettes

Een silhouet is een horizontale jaloezie met eroverheen een transparante stof. Ideaal als je de functionaliteit van horizontale jaloezieën wilt en een warmere uitstraling wilt. Ze zijn alleen moeilijk schoon te maken.