Wooninspiratie Woontips Standaard deurmaten: hoogte, breedte en dikte

Standaard deurmaten: hoogte, breedte en dikte

standaard deurmaat

Het is vaak even zoeken naar de maat van een deur. Geen maat is namelijk hetzelfde. Maar er zijn wel degelijk standaard deurmaten in Nederland. Waarbij de maten met oudbouw en nieuwbouw wel verschillend zijn. Zo zijn nieuwbouw huizen vaak hoger en hebben ook de deuren een andere maat. Het is dus goed om te kijken naar de deurmaat die bij jouw van toepassing is als je op zoek bent naar een nieuwe deur.

Verschillende soorten deuren

Er zijn bovendien heel veel verschillende soorten deuren. Waarbij je kunt denken aan een binnen- en buitendeur. Waarbij ook de kwaliteit weer belangrijk is. Gelukkig kun je de beste deuren op internet gemakkelijk terugvinden door het lezen van reviews over deuren. Zo weet je zeker dat je niet alleen de juiste maat kiest maar ook de beste kwaliteit van een deur.

Zeker als het om een buitendeur gaat is de kwaliteit belangrijk. Daarmee kun je gemakkelijk binnen dringen van inbrekers en andere ongenodigde gasten makkelijk voorkomen. Bovendien kan ook niet al het soort sluitwerk in elke deur.

Standaard breedte deur

Voor deuren is de gangbare maat altijd tussen de 830 en 880 millimeter. Maar bij nieuwbouw huizen kan deze maat nog wel eens verschillen. Omdat er bij nieuwbouw vaak grote deuren worden gebruikt van verschillende soorten materialen. Het is dus zeker goed om zelf te meten welke deuren je nodig hebt en echt passen. Een deur die te groot is kun je doorgaans op maat maken, zeker als het om houten deuren gaat. Deuren die te klein zijn, daar kun je niets mee.

Daarbij is het ook goed om rekening te houden met het soort deur. Een opdekdeur moet je altijd op een andere manier meten dan een deur die in het kozijn valt. Bij Deurgigant kun je alles over de maten en mogelijkheden terugvinden.

Standaard hoogte deur

Stel jij jezelf de vraag: hoe hoog is een deur eigenlijk? Bij renovatie van woningen zijn deurhoogtes van 2015 en 2115 millimeter veelvoorkomend. Bij nieuwbouw hebben deuren gemiddeld 2315 en 2340 millimeter. Deze deur afmetingen staan ook in het bouwbesluit. De gemiddelde hoogte van voordeuren bij nieuwbouw is 2315 millimeter, terwijl achterdeuren vaak 2340 millimeter hoog zijn.

Wat is er nog meer belangrijk bij deurmaten

Bij het kiezen van de juiste deur is het eveneens belangrijk om even stil te staan bij het soort deur. Een buitendeur is natuurlijk dikker en van grotere kwaliteit dan een binnendeur. Enerzijds voor de veiligheid en aan de andere kant omdat de deur ook andere soorten sloten heeft en een beetje moet isoleren.

Daarnaast heb je bij een buitendeur vaak te maken met de uitstraling van een woning. De deur moet bij de straat passen en ook de verschillende weertypen met gemak kunnen doorstaan. Denk er dus goed over na bij het kiezen van een deur. Betere kwaliteit is misschien duurder, het zorgt er wel voor dat de deur langer mee zal gaan.