Wooninspiratie Badkamer inspiratie Stopcontact in de badkamer: wat is de beste plek?

Stopcontact in de badkamer: wat is de beste plek?

stopcontact badkamer

Het is natuurlijk erg praktisch om een stopcontact in de badkamer te hebben, om bijvoorbeeld je haren te föhnen of om je baard te scheren. Ook is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo weet iedereen dat water en elektriciteit niet samengaan. Gelukkig zijn er een aantal plekken waar je een stopcontact in de badkamer kunt plaatsen. In dit artikel leggen we je uit waar je het beste een kunt aanbrengen en waar je allemaal op moet letten.

Stopcontact badkamer: wat is de beste plek?

Om het makkelijk te maken zijn er vier zones waar je er wel of geen kunt plaatsen. Het is natuurlijk belangrijk dat het stopcontact op een veilige afstand van het water is, daarom geldt niet de standaard stopcontact hoogte. Als het gaat om stopcontacten in de badkamer wordt er gepraat over zogenoemde zones, ofwel gebieden, waar een stopcontact gemonteerd kan worden.

Zone nul is direct bij een bad of de douche en hier moet je absoluut geen stopcontact in de badkamer plaatsen. Zone één is op 60 centimeter afstand van het bad of de douche en daar is het veilig om er wel een te plaatsen. Vanaf deze zone kun je er een zonder gevaar installeren.

Zone twee voor een stopcontact in de badkamer is het gebied tot 2.60 meter hoog en 60 centimeter breed van het bad of de douche. Zone drie is hoger dan 2.60 meter boven het bad of de douche en verder dan 60 centimeter. Daarnaast is het ook verplicht dat je per natte ruimte een extra differentieschakelaar van 30mA plaatst in de verdeelkast. Dit zorgt ervoor dat je niet geëlektrocuteerd wordt als het water toch in contact komt.

Welke apparaten gebruik je in de badkamer?

De contactdozen van het stopcontact in de badkamer moet beschermd zijn door een veiligheidstransformator en een differentieschakelaar. Daarnaast is er niet een vast aantal stopcontacten dat je nodig hebt in een badkamer. Wel is het aan te raden om aan elke kant van de wastafel een stopcontact te plaatsen. Zo heb je er in ieder geval al twee. Verder hangt het af van je eigen behoeften en hoe groot de ruimte is. Ga maar eens na wat je gebruikt, bijvoorbeeld een föhn of een stijltang.