Wooninspiratie Woontips 7 tips bij het kopen van een huis

7 tips bij het kopen van een huis

7 tips bij het kopen van een huis

Een huis kopen is een langdurig en lastig proces. Er komt erg veel bij kijken en je zal met veel dingen rekening moeten houden. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een hypotheek, makelaar of bouwkundige keuring? Om jou te helpen om een droomhuis te vinden, staan hier 7 tips uitgewerkt!

1. Creëer een goed beeld van je financiën

Voordat je serieus op zoek gaat, wil je een goed beeld krijgen van je financiën. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten hoeveel je uit kan geven aan een huis. Ga daarom eerst in gesprek met een hypotheekadviseur. Je zal dan een duidelijk beeld krijgen van je situatie. Je zal dan voorkomen dat je verliefd wordt op huizen die je eigenlijk niet kunt betalen.

2. Veel huizen bezichtigen

Om het beste huis uit te kunnen kiezen, is het belangrijk om veel huizen te bezichtigen. Bezichtig dan ook huizen die je misschien in eerste instantie niet ziet zitten. Het is namelijk altijd handig om meer informatie te krijgen over verschillende soorten huizen. Je krijgt dan een beter inzicht over wat je wel en niet zou willen. Wanneer je een potentieel huis gevonden hebt, is het ook verstandig om het huis meerdere keren te bezichtigen. Zo zie je niks over het hoofd.

3. Bepaal je eisen en wensen

Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken van eisen en wensen. De eisen zijn dingen die het huis per se moet hebben. Wanneer een huis dit niet heeft, kun je deze eigenlijk al afstrepen. De wensen zijn dingen die je fijn zou vinden, maar die niet per se een dealbreaker hoeven te zijn. Wanneer een huis dus niet voldoet aan alle wensen, is het nog steeds slim om het huis te bezoeken.

4. Krijg een goed beeld van de wijk

De wijk waarin je woont, wordt een groot onderdeel van je leven. Je wilt dus zeker eerst een kijkje nemen in de wijk voordat je een huis koopt. Je zult hier misschien voor een langere tijd gaan wonen; je wilt dan wel dat je een connectie voelt met de wijk.

5. Zoek op verschillende manieren

Je kunt op verschillende manieren naar huizen zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een makelaar inschakelen die geschikte huizen uitzoekt, maar je kunt ook zelf op internet op zoek gaan. De online huizenmarkt heeft namelijk veel te bieden. Naast Funda zijn er nog veel sites waarop je op zoek kunt gaan naar huizen.

6. Houd contact met de makelaar

Wanneer je een potentieel huis gevonden hebt, wil je in contact blijven met de makelaar. De makelaar weet dan namelijk dat jij nog geïnteresseerd bent in het huis. Ook kan de makelaar je op de hoogte houden van ontwikkelingen rondom de verkoop.

7. Een onafhankelijke keuring

Wanneer je een huis gekocht hebt, is het erg verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Je krijgt dan een rapport met de bouwtechnische staat van het huis. Hier staat ook precies in wat er nog gedaan moet worden aan het huis.