Wooninspiratie Tuin inspiratie Tips voor het kopen van de juiste tuintafel

Tips voor het kopen van de juiste tuintafel

tuintafel

Een tuintafel is een onmisbaar item in iedere tuin of balkon, vooral in de zomer! Je kunt er namelijk lekker buiten mee dineren met familie of vrienden. Tegenwoordig zijn er veel tuintafels verkrijgbaar, dus wordt het soms wel moeilijk om een keuze te maken. Daarom vertellen we in deze blog waar je op moet letten als je een nieuwe tuintafel zoekt!

Hoe groot mag deze zijn?

Ten eerste is het belangrijk om te weten hoeveel ruimte je in de tuin of op het balkon hebt om een tuintafel neer te zetten. Meet deze ruimte op voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar een tuintafel, want dit zal de zoektocht vergemakkelijken. Gezien het grote aanbod kun je met deze afmetingen namelijk makkelijk online filteren op grootte. Houd trouwens ook afstand met de loopruimte: naast de ruimte voor het neerzetten van tuinstoelen, moet je ook nog comfortabel rond de tafel kunnen lopen. Hierover lees je later meer!

Bijpassende tuinstoelen of tuinbank kiezen

Heb je een nieuwe tuintafel gekozen? Dan kun je gaan kijken naar tuintafels of een tuinbank. Een tuinbank is handig omdat je hier meteen de ruimte hebt voor meerdere personen. Verder verschuift een tuinbank ook niet snel en bespaart het meer ruimte in vergelijking met meerdere tuinstoelen naast elkaar. Als vuistregel heb je rond de 40 centimeter nodig voor het neerzetten van tuinstoelen waar je comfortabel op kunt zitten. Daarnaast moet je rekening houden met een loopruimte van rond de 75 centimeter. Als je het vervelend vindt dat je de stoelen telkens moet aanschuiven wanneer iemand langs wil lopen, dan kun je voor de zekerheid een loopruimte van 90 centimeter nemen.

Verder is zitcomfort natuurlijk ook erg belangrijk bij het aanschaffen van tuinstoelen. Ga dus eventueel proefzitten als dit mogelijk is. Denk daarnaast ook aan de vraag of het makkelijk is om de stoelen op te bergen of te bewaren: kun je ze bijvoorbeeld opstapelen?

Materiaal kiezen

Zowel tuintafels als tuinstoelen/banken zijn verkrijgbaar in allerlei materialen en iedere soort heeft weer een andere uitstraling. Veel tuinmeubilair wordt van hout gemaakt, omdat het een duurzame keuze is. Het nadeel is alleen wel dat hout zo nu en dan onderhouden moet worden. Kies verder voor hout met een FSC-keurmerk, want dan weet je zeker dat het op een milieuvriendelijke wijze verkregen is. Kunststof of aluminium zijn ook veelgebruikte grondstoffen voor tuinmeubilair. Dit type materiaal is vaak goedkoper dan hout en zijn in allerlei designs verkrijgbaar. Als je een trendy uitstraling wilt, dan is dat een goede keuze!