Wooninspiratie Woontips Tips om je huis nu zelf te verkopen, zónder makelaar

Tips om je huis nu zelf te verkopen, zónder makelaar

Zelf je huis verkopen

Ondanks de corona crisis en de voorspelde negatieve effecten op de woningmarkt, zijn de huizenprijzen in Nederland afgelopen kwartaal het sterkst gestegen in meer dan twintig jaar. Een goed moment om je huis te verkopen dus. Maar wist je al dat je dit ook zonder makelaar kan doen en daarmee veel geld kan besparen? Woneninspiratie.nl zet de voordelen hiervan op een rijtje en geeft tips hoe je dit het beste aan kan pakken.

Voordelen van verkopen zonder makelaar

Allereerst zorgt het zelf verkopen van je huis voor een flinke besparing in makelaarskosten. Bij het verkopen van een huis fungeert een makelaar normaal gesproken als tussenpersoon en bemiddelaar. Als vergoeding vragen ze een courtage over de verkoopprijs, een bedrag dat al snel oploopt tot een paar duizend euro. Dit maakt het verkopen zónder makelaar dan ook zeker de moeite waard.

Daarnaast geeft het je ook meer controle over het verkoopproces. Wanneer je een makelaar aanstelt, zullen potentiele kopers altijd de makelaar benaderen voor een bezichtiging of het uitbrengen van een bod. Zonder makelaar zal jij zelf de bezichtigingen en onderhandelingen moeten doen, maar zo ben je ook in staat om meer controle te hebben over het proces.

Tips voor het zelf verkopen van je huis

Ten eerste is het belangrijk om foto’s van hoge kwaliteit te (laten) maken. Misschien heb je zelf een goede camera en een oog voor fotografie, of misschien ken je iemand die mooie foto’s maakt. In beide gevallen is het belangrijk om hier tijd en aandacht aan te besteden, want goede foto’s van uw huis zijn van essentieel belang voor een snelle verkoop. Vooral nu in tijden van de coronamaatregelen, begint men de huizenjacht online. Deze foto’s zijn het eerste wat mensen van je huis zien en dus erg belangrijk voor hun besluitvorming over een eventuele bezichtiging. Tijdens het maken van de foto’s, let erop dat er dat je huis opgeruimd is en dat er zo min mogelijk (persoonlijke spullen) op de foto’s staan. Less is more in dit geval, zo kunnen potentiele kopers beter een beeld vormen in hun hoofd van hoe het zou zijn als ze er zelf zouden wonen. Verder is het handig om de fotoshoot op een tijdstip op de dag te doen wanneer je het beste en meeste licht hebt in je huis.

Een ander belangrijk onderdeel van het verkopen van je huis is het bepalen van de verkoopprijs. Begin met bedenken wat de minimale prijs is die je wilt ontvangen bij de verkoop. Een eerlijke verkoopprijs kan je bepalen door te kijken naar recent verkochte (soortgelijke) huizen in de buurt en hun vierkante meterprijs. Ook kun je je huis officieel laten taxeren om zo achter de waarde te komen en een verkoopprijs op te kunnen stellen.

Een andere optie om gemakkelijk je huis te verkopen zonder makelaar, is het verkopen aan een vastgoedbelegger of investeerder. Dit zijn partijen die huizen en beleggingspanden kopen om deze op de lange termijn te verhuren. Wanneer je verkoopt aan zo’n partij, zijn er aan beide kanten geen makelaars mee gemoeid en krijg je vaak een direct en vrijblijvend bod. Dit heeft als voordeel dat er geen makelaars- én notariskosten zijn en dat er flexibele voorwaarden kunnen worden opgesteld. Daarnaast geeft een belegger veel meer zekerheid dat de verkoop doorgaat, omdat er geen sprake is van financieringsvoorbehoud. Ook wanneer je je huis hebt verhuurd, is het gemakkelijker om je huis te verkopen, inclusief bestaande huurcontracten, aan een belegger.