Wooninspiratie Tuin inspiratie Tips voor een groene én onderhoudsvriendelijke tuin

Tips voor een groene én onderhoudsvriendelijke tuin

groene en onderhoudsvriendelijke tuin

Niet iedereen heeft gevoel voor het aanleggen van een tuin. Maar iedereen wil wel een gezellige tuin hebben. Aan de hand van 5 tips die je op deze plek kan lezen, is het toch mogelijk om een fijne groene tuin die onderhoudsvriendelijk is aan te leggen.

1. Werk met borders

Het is leuk om met sierpotten te werken, maar dat vraagt wel het nodige onderhoud. Elke pot moet water hebben. Daarom is het veel slimmer om met borders te werken. Zo heb je net zoveel fleurigheid, maar veel minder werk. Voor een mooi groen gazon naast de borders is kunstgras kopen en leggen ook een slimme keuze. Zo hoef je het gazon niet te sproeien en te onderhouden.

2. Vaste planten kiezen

Een eenjarige of tweejarige plant is niet heel aantrekkelijk. Vaste planten gaan veel langer mee en betekent dus maar één keer werk. Het is bovendien zo dat er veel minder onderhoud aan nodig is om deze plant goed op orde te houden. Je kan bijvoorbeeld met een hortensia of vlinderstruik heel veel bereiken.

3. Maak groepen planten

Als je voor een border kiest, dan is het slim om groepen te maken met hetzelfde type plant. Je kan de border dan veel gemakkelijker en sneller onderhouden omdat je niet elke plant apart hoeft aan te pakken. Daardoor ben je er veel sneller mee klaar en blijft alles er gewoon goed uitzien in jouw tuin.

4. Minder onkruid

Het is belangrijk om voor bodembedekkers te kiezen. Deze lage planten die in de breedte door je border groeien kunnen veel voordeel voor je opleveren. Het is namelijk de ideale manier om te voorkomen dat de bodem licht en lucht krijgt. Waardoor onkruid geen kans krijgt zich te ontwikkelen en jij daar veel minder werk aan hebt. Bovendien zien de bodembedekkers er goed uit.

5. De juiste wijze van bestraten

Het is ook slim om je tuin op een goede manier te bestraten. Dit kost je wel wat werk, want bestraten is niet simpel. Ben je echter klaar, dan ben je ook echt klaar. Je kan dit met tegels doen, maar ook grind is een goede optie. Af en toe wat harken in de strijd tegen onkruid is al het onderhoud dat nodig is. Het is een andere optie om met boomschors een natuurlijk pad te maken dat ook als bodembedekker dient. Het voordeel hiervan is dat het regenwater opneemt en langzaam loslaat zodat je grond goed vochtig blijft.