Wooninspiratie Woontips 7 tips voor het voorbereiden van jouw verbouwing

7 tips voor het voorbereiden van jouw verbouwing

verbouwing voorbereiden

Wie plannen heeft om te gaan verbouwen wil vaak ook zo snel mogelijk beginnen. Maar de voorbereiding is een cruciale stap die in grote mate het succes van de verbouwing bepaalt. Denk bijvoorbeeld aan het kennen van de regelgeving en het huren van een grofvuil container. Volg in ieder geval deze 7 tips bij het voorbereiden van jouw verbouwing.

Tip 1. Leg plannen en ideeën vast

Leg van te voren helder vast waarom je wilt verbouwen, hoe je dat wil doen en natuurlijk welk eindresultaat je wilt bereiken. Door al jullie wensen duidelijk op papier te hebben verlies je nooit het uiteindelijke doel van de verbouwing uit het oog.

Tip 2. Het budget

Verbouwen kost veel geld. Bij het verbouwen kan je op onverwachte kosten stuiten en je kan ook simpelweg misrekenen. Stel voor jezelf een harde grens aan het budget en houd daarbij rekening met onverwachte kosten. Er zijn ontelbare manieren om geld te besparen tijdens de verbouwing, maar hier moet je wel even tijd en energie in steken.

Tip 3. Regelgeving en vergunningen

Er zijn ontzettend veel regeltjes en dat worden er alleen maar meer. Check van te voren goed welke regels en vergunningen op jouw plannen van toepassing kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld in een monumentaal pand woont zal verbouwen heel lastig worden. Niets is erger dan dat je de verbouwing moet stoppen of zelfs weer moet afbreken omdat je geen vergunning blijkt te hebben. Zorg dat je de regeltjes kent en de vergunningen in orde zijn.

Tip 4. Benader meerdere aannemers

Op dit moment is de bouwmarkt erg gunstig voor aannemers. Er is veel vraag, waardoor zij ook veel geld kunnen vragen. Daarom raden wij aan minimaal 3 aannemers te benaderen voor een offerte. Let ook eens op een keurmerk voor de kwaliteit van de dienstverlening. Zo kan je een weloverwogen keuze maken.

Tip 5. Evalueer

Als de aannemer of andere professionals aan het werk zijn, is het goed om de vinger aan de pols te houden. Niet pas aan het eind van het project vragen of alles goed is verlopen. Vraag regelmatig of alles volgens plan verloopt en geef bijvoorbeeld feedback over wat jouw wensen zijn. Schroom ook zeker niet om eens een complimentje te geven, dit zal de samenwerking alleen maar verbeteren.

Tip 6. Verzekering

Tijdens het verbouwen kan er heel wat mis gaan. Als jij of jouw aannemer dan niet goed verzekerd zijn, zijn de gevolgen niet te overzien. Denk bijvoorbeeld eens aan een CAR-verzekering, een aansprakelijkheidsverzekering of een verzekering tegen diefstal. Aan te raden is in ieder geval om niet in zee te gaan met een onverzekerde aannemer. Dat is wachten op problemen.

Tip 7. Puincontainer

Voor tijd- en geldbesparing is het goed een grofvuil container te regelen. Hierdoor kan je gemakkelijk het afval kwijt, waardoor je opgeruimd verder kunt met de verbouwing. Een opgeruimde omgeving werkt niet alleen fijner, maar verkleint ook de kans op ongelukken. Het huren van een afvalcontainer voor al het puin en sloopafval is dan ook zeker een aanrader.