Wooninspiratie Woontips Trap verven: verfadvies en stappenplan!

Trap verven: verfadvies en stappenplan!

trap verven

De trap verven is een klus die vaak het liefst zo lang mogelijk wordt uitgesteld, terwijl dit eigenlijk helemaal geen lastige klus is. Als je eenmaal weet welke verf je moet gebruiken en hoe je de trap moet schilderen, dan kan iedereen het. Wil jij alles weten over de trap verven? Lees verder voor deskundig advies en handige tips!

Wat is de beste trapverf?

Voor iedereen die aan de slag wilt gaan met het schilderen van de trap adviseren wij om te kiezen voor een watergedragen verf. Dit type verf wordt keihard als deze volledig droog is en is beter voor het milieu. Een bijkomend voordeel is dat watergedragen verf niet stinkt. Ons advies is om te kiezen voor een merk dat bekend staat om de hoge kwaliteit, zoals het merk Sigma, Wijzonol of Sikkens. Bij de trap verven is het van belang dat de lak goed beschermt tegen krassen en stoten, daarom adviseren wij om te kiezen voor een professioneel merk.

Bij de trap schilderen is het van belang dat de lak keihard wordt, zodat deze de trap goed beschermd tegen krassen en stoten. Watergedragen lak wordt echt keihard als deze droog is. Hou er wel rekening mee dat dit type verf langer de tijd nodig heeft om helemaal door te harden. Zo is de lak pas na 14 dagen helemaal doorgehard.

Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een aantal lakverven op een rij gezet die vaak gebruikt worden voor het schilderen van de trap:

  • Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin. Deze lak van het merk Sigma is speciaal gemaakt voor de trap. Door het aanbrengen van deze verf ontstaat er een anti-slip laag, waardoor je minder makkelijk uit kunt glijden. Daarnaast is de verf ontzettend kras- en slijtvast. Ook zal de lak niet vergelen. Let er wel op dat je de Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin enkel gebruikt voor de traptreden. Voor de overige houten delen, zoals bijvoorbeeld de balustrade of leuning, adviseren we de Sigma S2U Nova Satin.
  • Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Van het merk Sikkens is deze lak een uitstekende keuze voor het verven van je trap. Deze zijdeglans lak heeft de perfecte eigenschappen voor de trap. Zo is deze lak zeer kras- en slijtvast en is de lak ook bestand tegen huidvet. Een ander voordeel is dat de lak makkelijk te verwerken is. Wil je liever hoogglans op je trap? Kies dan voor de Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss.

Is het nodig om primer te gebruiken?

Bij het verven van de trap is het zeker aan te raden om primer te gebruiken. Het aanbrengen van primer zorgt voor een goede hechting met de aflak en dit is ontzettend belangrijk door het intensieve gebruik van de trap. Gebruik je lakverf van Sigma, dan kan je het best ook kiezen voor Sigma S2U Nova Primer. Deze grondverf is gemakkelijk aan te brengen en droogt redelijk snel. Kies je ervoor om de trap te schilderen met een lak van Sikkens? Dan is de grondverf van Sikkens de beste keuze is. Een aanrader is de Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer. Deze primer is gemakkelijk te verwerken.

Trap verven? Zo doe je dat!

Nadat je de juiste verf en materialen in huis hebt gehaald wordt het natuurlijk tijd om de trap te schilderen, maar hoe doe je dat? Hieronder leggen we stap-voor-stap uit hoe je de trap kunt verven!

1. Ontvetten van de trap
Voordat je begint met schuren is het ontzettend belangrijk dat het hout helemaal schoon is, daarom is ontvetten een belangrijke eerste stap. Wij adviseren om hiervoor een biologische ontvetter te gebruiken.

2. Opschuren
Is de trap helemaal ontvet? Dan is het tijd om de trap licht op te schuren met schuurpapier. Het beste kan je kiezen voor een schuurpapier met kleine korrel.

3. Primer aanbrengen
Voor een goede hechting van de aflak is het van belang om een goede grondlaag op de trap aan te brengen. Het aanbrengen van de primer is dan ook een belangrijke stap.

4. Eerste laklaag aanbrengen
Is de primer goed gedroogd, dan is het tijd om de eerste aflaklaag aan te brengen op de trap. Deze laklaag maakt de trap bestendig tegen beschadigingen.

5. Tussenlaag schuren
Voor de hechting van de volgende verflaag is het van belang om de tussenlaag te schuren. Dit zorgt ervoor dat je een beter resultaat krijgt. Na het schuren is het van belang om het oppervlak weer stofvrij te maken.

6. Tweede laklaag aanbrengen
Tot slot is het tijd om de tweede en laatste laklaag aan te brengen. Na het aanbrengen van deze laag is het van belang om de eerste twee weken voorzichtig de trap te belopen. Gemiddeld heeft een laatste laklaag ongeveer 14 dagen nodig om volledig door te harden.