Wooninspiratie Tuin inspiratie Tuinhuisje onderhouden? Gebruik deze tips!

Tuinhuisje onderhouden? Gebruik deze tips!

tuinhuisje onderhouden

Heb je eindelijk een mooi tuinhuisje in de tuin weten te bouwen? Dan ontkom je er niet aan om hem goed te behandelen. Als je namelijk het tuinhuisje voorziet van een transparante beits, zorg je ervoor dat het hout een zeer lange tijd mee gaat. Daarnaast is het verstandig om jaarlijks het tuinhuis te inspecteren. Zo kun je reparaties uitvoeren wanneer het nodig is, zonder dat het hele tuinhuis hier direct onder gaat lijden. In dit blog bericht willen we je verschillende tips geven hoe je zo lang mogelijk je tuinhuis mooi kunt houden.

Verzorging van het hout van een tuinhuis

Als je het tuinhuis hebt gebouwd, is het belangrijk om het hout te verzorgen met beits. De doorzichtige beits zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Het impregneer middel trekt diep door in het hout, waardoor het hout kan blijven ademen. De zuurstof en het vochtgehalte wordt gereguleerd. Dit resulteert in een sterker hout en minder kans op schade vanuit binnenuit. Het grootste voordeel van beits is dat het enorm lang mee gaat. Je hoeft het dus niet jaarlijks opnieuw aan te brengen.

Geef je tuinhuisje een andere kleur!

Heb je al enige tijd een tuinhuisje staan? Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe kleur! Je kunt hier erg leuk een mooie houtverf voor gebruiken. Het is echter niet zo dat alle tuinhuisjes enkel uit hout bestaan. In dit geval kan een metaalverf ook goed van pas komen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het hout een iets andere kleur te geven dan het metaal. Schilder het hout bijvoorbeeld in een mooie bruine kleur, en geef het metaal met metaalverf een zwarte kleur. Dit is een mooi effect dat het hout extra mooi door laat schemeren.

Inspectie van het tuinhuisje

Op het moment dat je tuinhuis een langere tijd in de tuin staat, is het belangrijk om jaarlijks een inspectie uit te voeren. Tijdens deze inspectie ga je op zoek naar beschadigingen in het hout en de coating. Ook is het verstandig om te kijken naar zacht hout. Als dit het geval is, heb je te maken met houtrot. Houtrot kan voor grote schade aan het tuinhuis zorgen. Het is daarom belangrijk om jaarlijks te checken op houtrot, zodat je direct actie kan ondernemen. In de meeste gevallen treed houtrot op aan de onderkant van het tuinhuis. Dit is namelijk de plek die het meest met vocht te maken krijgt. Daarnaast is het verstandig om goed de hoeken van het tuinhuis te checken. Deze plekken hebben namelijk de meeste kans op vochtophoping.

Hoe schilder je het tuinhuis?

Een tuinhuisje schilderen is eigenlijk hetzelfde als alle andere schildertechnieken. Je dient het hout eerst goed schoon te maken. Vervolgens ga je het hout opschuren en kun je de verf aanbrengen. Door het schilderen van het tuinhuis, krijgt je huisje een frisse blik. Hierdoor kan het tuinhuisje weer jarenlang mee. Zorg er altijd voor dat wanneer je hebt geschilderd, er ook een nieuwe transparante beits aangebracht wordt. Zo weet je zeker dat het hout goed beschermd is tegen weersinvloeden van buitenaf.