Wooninspiratie Woontips Vaatwasser reinigen? Wij geven 5 handige tips!

Vaatwasser reinigen? Wij geven 5 handige tips!

vaatwasser reinigen

Regelmatig de vaatwasser reinigen is belangrijk om de levensduur van de vaatwasser te verlengen en het wasresultaat optimaal te houden. Toch zijn er maar weinig mensen die dit op regelmatige basis doen.

Het lijkt in eerste instantie misschien niet nodig, want de vaatwasmachine wordt toch dagelijks gespoeld met heet water en wasmiddel. Toch is het van belang om regelmatig de vaatwasser goed schoon te maken om nare geurtjes, storingen en een minder wasresultaat te voorkomen.

Heeft jouw vaatwasser moeite om de vaat goed schoon te krijgen? Of begint dit apparaat te stinken? Dan is het de hoogste tijd voor een grondige reinigingsbeurt. Het schoonmaken van de vaatwasser is helemaal niet moeilijk. Met onderstaande vijf tips kan je dit gemakkelijk zelf doen.

1. Deurrubbers schoonmaken

In de loop van de tijd verzamelt zich in de deurrubbers van je vaatwasser het nodige vuil. Het schoonmaken van de rubberen afsluiting van de deur is dan ook zeker nodig. Dit kan je gemakkelijk doen met een mix van bleekmiddel en warm water. Ons advies is om 50 ml bleekmiddel met een liter warm water te mixen om daarmee de rubbers schoon te vegen. Haal de schoonmaakdoek goed tussen de randjes, want dit zijn juist de plekken waar het vuil zich ophoopt.

2. Vaatwasser ontkalken

Alle apparaten die werken met water krijgen last van kalk. Zo bouwt ook de kalk zich op in de leidingen van de vaatwasser en het verwarmingselement. Dit heeft als gevolg dat er problemen ontstaan met de waterdoorstroom en dat het opwarmen van het water meer energie kost. Om dit te voorkomen is het nodig om je vaatwasser eens per jaar te ontkalken met een speciaal ontkalkingsmiddel.

3. Filter schoonmaken

Om te voorkomen dat er vuil in de pomp van de vaatwasser komt is elke vaatwasmachine voorzien van een filter. Deze filter zorgt ervoor dat achtergebleven etensresten en ander vuil achter blijft in de filter om zo de pomp te beschermen. Als je de filter niet regelmatig schoonmaakt veroorzaakt dit stank en zal ook je vaat minder schoon worden. In de handleiding van je vaatwasser kan je lezen hoe je de filter eruit kunt halen.

Is dit gelukt? Spoel dan de filter schoon onder de kraan en verwijder het grovere vuil met een afwasborstel. Vergeet ook niet om het filtercompartiment in de afwasmachine zelf schoon te maken met een spons. Daarna kan de filter terug in de vaatwasser geplaatst worden.

4. Schoonmaken van moeilijk bereikbare delen

Het is vanzelfsprekend dat je tijdens het reinigen van je vaatwasser niet bij elk onderdeel kunt, zoals bijvoorbeeld de leidingen, de pomp en het magneetventiel. Dit zijn juist de plekken waar zich vuil in opbouwt. Het is dan ook van belang om dit te verwijderen, waarvoor het nodig is om speciale reinigingsmiddelen voor afwasmachines te gebruiken. Met dit middel wordt je vaatwasser van binnen helemaal schoon gespoeld, waaronder ook de moeilijk bereikbare delen. Ons advies is om dit minimaal eens per jaar te doen.

5. Sproeiarmen schoonmaken

Ook in de sproeiarmen van je vaatwasser hopen vuilresten zich op. Met als gevolg een vuile vaat omdat er niet genoeg water bij je vaat komt tijdens de wasbeurt. Je kunt de sproeiarmen gemakkelijk los maken, vervolgens kan je het vuil los maken door met een satéprikker in de gaatjes te prikken. Daarna kan je de sproeiarmen gemakkelijk onder de kraan afspoelen om ze vervolgens weer terug in de afwasmachine te plaatsen.