Wooninspiratie Woontips Ik wil verbouwen: wat zijn de stappen?

Ik wil verbouwen: wat zijn de stappen?

verbouwen stappenplan

Ben jij van plan om je woning grondig te gaan verbouwen? Dan is het uiteraard van groot belang dat je zorgt voor de juiste voorbereiding, zodat je tijdens de verbouwing niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder een stappenplan met de juiste stappen voor als je je woning wilt gaan verbouwen.

Stap 1: bepaal je budget en wensen

Uiteraard is het erg belangrijk om te kijken wat je budget is voor een verbouwing. Tevens is het net zo belangrijk om te bepalen wat je met dat geld wil gaan doen. Wil je twee dakkapellen op je huis of wil je je gehele huis laten isoleren en zonnepanelen aanschaffen? Zet dus van tevoren ook duidelijk op papier wat je wensen zijn en wat je na de verbouwing gerealiseerd wilt hebben. Ga je hiervoor geld lenen, zorg dan dat de financiering tijdig rond is.

Stap 2: maak een schets met een professional

Als stap twee maak je samen met een professional, zoals een architect een schets met hetgeen wat je wilt. Diegene kan ervoor zorgen dat je op papier kunt hebben staan wat je in werkelijkheid wenst. Heb je bepaalde zaken waarbij je op zoek bent naar een creatieve oplossing, dan is een architect goed in staat om hier een creatieve oplossing voor te bedenken. Laat de schets vervolgens helemaal uitwerken om deze te kunnen gebruiken om je bouwplannen tot uitvoering te brengen.

Stap 3: bouwtekeningen laten maken

Als de schets klaar is, is het weer mogelijk om een stap verder te gaan en bouwtekeningen te laten maken door een architect. Hier komen de precieze maten in, de materialen die benodigd zijn en hoe de constructie gebouwd dient te worden.

Stap 4: omgevingsvergunning

Check altijd of dat er een vergunning nodig is voordat je je verbouwing kan laten uitvoeren. Het aanvragen van een vergunning neemt minimaal zes a acht weken in beslag. Via de website van het omgevingsloket kun je deze vergunning zelf aanvragen. Nadat de gemeente je vergunning heeft goedgekeurd, dien je de verbouwingsplannen nog ter inzage worden gelegd, wat betekent dat buren nog bezwaar kunnen maken tegen de verbouwing. Vaak wordt dit gecommuniceerd via de krant.

Stap 5: de juiste aannemer

Van groot belang is het kiezen van de juiste aannemer. Kijk eens rond in de regio of vraag aan vrienden of familie die een grote verbouwing hebben laten doen of zij een goede aannemer kennen die je kunt benaderen. Ook kun je online vaak reviews vinden, waar je veel meer informatie uit kunt halen, zowel positief als negatief.

Stap 6: bouwstart

Zorg voor- en tijdens de bouw voor voldoende foto’s van de fundering, leidingen en stucwerk, zodat je altijd weet waar alles ligt. En het is uiteraard ook nog eens leuk om terug te kijken. Als alles eenmaal naar wens is uitgevoerd, dan kun je heerlijk gaan genieten.