Wooninspiratie Woontips Gietvloer of betonvloer: de grootste verschillen!

Gietvloer of betonvloer: de grootste verschillen!

Gietvloer of betonvloer

Steeds meer mensen kiezen in moderne woningen voor betonvloeren of gietvloeren. Gietvloeren worden vaak vergeleken met betonvloeren en vice versa, maar er zijn veel grote verschillen tussen beide soorten vloeren. Ze lijken qua uiterlijk op elkaar, maar ze hebben verschillende kenmerken. Hier zetten we de verschillen op een rij.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een moderne vloer, niet gelegd maar gestort. Dit zorgt ervoor dat de vloer naadloos is, zonder scheuren of naden. Het materiaal is zacht en elastisch, waardoor de vloer bij verschillende warmteniveaus kan uitrekken en comfortabel aanvoelt. Daarnaast is de gietvloer makkelijk schoon te maken en behoeft het geen grote reparaties. Een gietvloer is geschikt voor elk gezin en kan naar eigen smaak worden samengesteld. Je kunt kiezen uit tientallen verschillende kleuren en tinten. Daarnaast kan er zelfs bedrukking in verwerkt worden.

Wat is een betonvloer?

Betonvloeren zijn, zoals de naam al doet vermoeden, echte betonvloeren. Dit wordt niet in het huis gegoten, maar uitgegoten en gevlinderd. Vervolgens is de betonvloer, ook wel woonbeton genoemd, voorzien van een toplaag met een gewolkt effect. U kunt zelf de kleur of structuur van de vloer kiezen. Betonnen vloeren zijn gemaakt van harde en stevige materialen, dus zorgvuldige behandeling is belangrijk. Na verloop van tijd kan de betonnen vloer zelfs barsten, maar dit kan worden verholpen door reparaties. Daarnaast is het materiaal niet bestand tegen wisselende temperaturen en raden wij het gebruik ervan af in combinatie met vloerverwarming.

Het verschil tussen een gietvloer en een betonvloer

Betonnen vloeren zijn harder. Je raadt het al, de betonnen vloer is van beton. Een zeer sterk en hard materiaal. Maar het is ook een volledig inflexibel materiaal. Daarom is beton niet echt geschikt om als afgewerkte vloer in een woning te gebruiken. Het wordt meestal gebruikt als ondervloer. Omdat beton hard is, is het oncomfortabel. Daarnaast kan de vloer niet goed tegen temperatuurwisselingen doordat de vloer barstgevoelig is. Een gietvloer is een sterke maar flexibele vloer, de hardheid is lager dan een betonvloer. Hierdoor voelt de vloer prettiger aan en zal de vloer niet barsten door temperatuurverschillen.

Een gietvloer is dunner

Een gietvloer bestaat uit meerdere verschillende lagen, maar dit type vloer is veel dunner dan een betonvloer. De dikte van de betonvloer is minimaal 7 cm, terwijl de dikte van de gietvloer slechts 2 tot 5 mm is. Omdat de gietvloer erg dun is kan deze goed worden gecombineerd met vloerverwarming.

Gietvloer is vochtbesteding

Betonnen vloeren nemen vocht op en zijn daarom niet geschikt voor badkamers, toiletten of keukens. Bovendien, als er iets wordt gemorst, zal het niet gemakkelijk te verwijderen zijn en zal het moeilijker zijn om de vloer goed schoon te maken. Een gietvloer is vochtwerend, dus dit soort vloeren kunnen door de hele woning geplaatst worden. Bovendien is de vloer hierdoor makkelijk schoon te maken.

Materiaal

De materialen zijn ook heel verschillend. Betonnen vloeren worden gemaakt door cement te combineren met zand, grind of steenslag. Er zijn verschillende soorten gietvloeren, gemaakt van verschillende materialen. Gietvloeren kunnen onder andere gemaakt worden door een combinatie van kunsthars op basis van polyurethaan.