Wooninspiratie Slaapkamer inspiratie De verzwaringsdeken: een nieuwe trend om beter te slapen

De verzwaringsdeken: een nieuwe trend om beter te slapen

verzwaringsdeken

We hebben het allemaal wel eens gehad: je komt moeilijk in slaap of wordt om het uur wakker in de nacht. Dat is natuurlijk erg vervelend, want je wordt er niet bepaald uitgerust wakker van. Je hebt minder energie om je dag mee door te komen, bent prikkelbaarder en/of kunt minder goed nadenken over dingen. Dit is iets wat je wilt vermijden. Je wilt productief zijn op een dag, veel doen en niet chagrijnig zijn.

Heb je vaker last van slapeloze nachten? Dan kunnen de symptomen van één nacht zonder slapen veel erger worden of zelfs leiden tot depressies of andere slaapziekten. Deze gevolgen wil je voorkomen. Dat kan met de verzwaringsdeken. Wat dat is? Lees snel verder!

Het gebruik van slaapmiddelen of meditatie

Veel mensen kampen wel eens met slapeloze nachten. Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 zelfs slaapproblemen van langere duur.
Er worden dan ook veel middelen gezocht om beter te slapen. Een voorbeeld is het gebruik van slaapmiddelen: op voorschrift van de dokter of homeopatisch.

Slaapmiddelen van de dokter zijn vaak zwaar en hebben invloed op je energiepeil overdag. Van homeopatische middelen wordt vaak gezegd dat het minder invloed op je lichaam heeft. Ook worden er veel rituelen voor het slapen gaan gedaan, zoals mediteren. Het zou je lichaam ontspannen en je wordt er rustig van. Dit zou helpen om eerder in slaap te vallen.

Echter zijn deze middelen vaak geen favoriet meer. De slaapmiddelen hebben of te veel invloed of te weinig. En het mediteren zou lastig zijn en niet effectief. Ook hebben de meeste mensen geen tijd of zin in een extra ritueel voor het slapen gaan. Daarom is er een nieuwe trend in het leven geroepen: de verzwaringsdeken.

Wat is een zwaartedeken?

Een zwaartedeken is, de naam zegt het al, een zwaardere deken dan we normaliter gewend zijn. De dekens zijn vele malen zwaarder. Dat verschilt tussen de 6 en 10 kg. Dit komt omdat er extra gewicht in de deken is toegevoegd. Dit gewicht kan van plastic of glas zijn. Onze voorkeur gaat uit naar glas, omdat dit duurzamer is.

Kies echter wel het juiste gewicht voor de deken. Er wordt geadviseerd om tien tot 15 procent van je lichaamsgewicht te gebruiken voor het perfecte gewicht van de deken.
De deken ziet er voor de rest net zo uit als de dekens die wij kennen. De hebben dezelfde stof, zijn niet veel dikker dan de normale dekens en er gaat een dekbedovertrek om de dekens heen. De verzwaarde deken is ter vervanging van je normale deken, dus je hoeft ze niet op elkaar te leggen.

Waarom zou je een verzwaringsdeken gebruiken?

Maar wat doet deze zware deken dan precies? De deken zorgt met zijn (extra) gewicht voor een diepe druk stimulatie. Dit zorgt voor een geborgen gevoel en de aanmaak van melatonine en serotonine. Deze drie factoren zorgen ervoor dat je sneller en dieper slaapt. De twee stoffen melatonine en serotonine maakt je lichaam zelf aan om je te kunnen slapen. De zware deken stimuleert de aanmaak van deze twee stoffen.
De deken zorgt dus met de druk dat je gemakkelijker in slaap valt en niet vaak meer in de nacht wakker wordt.

Voor wie is de zware deken?

De zware deken is voor iedereen. De zware deken zorgt ervoor dat je beter gaat slapen. Of je nu vaak slapeloze nachten ervaart, lijdt aan slapeloosheid of al goed slaapt: met de zware deken bevordert de kwaliteit van je slaap.

De zwaartedeken is voor volwassenen, maar wordt ook vaak gebruikt om slapeloze nachten van kinderen te reduceren. Kies voor een kind echter wel een minder hoog gewicht deken.

High Sensitive Person en de verzwaringsdeken

De verzwaarde deken wordt ook vaak gebruikt als je hooggevoelig bent of bijvoorbeeld ADHD of autisme hebt. Bij deze aandoeningen is slapen erg moeilijk. Prikkels van overdag, en ‘s avonds, komen heftiger aan en neem je vaak mee naar bed. Slapen met een vol hoofd is voor veel mensen al lastig, laat staan als je deze prikkels nog heftiger ervaart. Slapen is dan extra moeilijk.

Met een verzwaringsdeken worden deze prikkels onderdrukt en de meeste weggenomen. Het maakt je hoofd en lichaam rustig, waardoor je ontspant. Je valt eerder in slaap en slaapt dieper. Gebruik daarom een verzwaringsdeken om je slaapkwaliteit te verbeteren.