Wooninspiratie Woontips Voordelen van verduisterende gordijnen

Voordelen van verduisterende gordijnen

voordelen verduisterende gordijnen

De mogelijkheden voor raamdecoratie zijn tegenwoordig haast oneindig. Met name voor de slaapkamer blijven verduisterende gordijnen echter al jarenlang populair. Niet verrassend, aangezien dit type gordijn over veel voordelige eigenschappen beschikt. In dit artikel hebben we alle voordelen van verduisterende gordijnen voor je op een rij gezet.

1. Een goede nachtrust

Verduisterende gordijnen hebben hun succes met name te danken aan het feit dat ze iedere ruimte daadwerkelijk donker kunnen maken. De verduisteringsfunctie sluit namelijk iedere vorm van (dag)licht buiten en dat draagt bij aan een goede nachtrust. Dit maakt verduisterende gordijnen bovendien bijzonder geschikt voor baby- en kinderkamers. De kleintjes slapen immers nog regelmatig overdag of vroeg(er) op de avond. Wel zo fijn als ze dan niet wakker worden gehouden door daglicht.

2. Diverse verduisteringssterktes

Verduisteren kan in verschillende sterktes. Niet elk verduisterende gordijn beschikt over dezelfde mate van verduistering. Dit betekent dat je kunt kiezen wat jij prettig vindt.

  • Black-out: Deze stof is lichtdicht en verduistert dus volledig. Je kunt een felle zaklantaarn tegen de stof houden, zonder er iets doorheen te zien.
  • Verduisterend: De meest verkochte verduisterende stof is niet helemaal lichtdicht. Verschillen tussen dag- en nacht zijn nog waarneembaar. De stof is behoorlijk verduisterend, maar niet helemaal black-out.
  • Dim-out: Deze stof is semi-verduisterend. Dit wil zeggen dat het onaangename lichtinval verduistert, maar nog wel enige mate van licht doorlaat.

3. Verschillende uitvoeringen

Verduisterende gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het gaat niet enkel om hangende gordijnen, maar je kunt ook kiezen uit vouw- of rolgordijnen van verduisterende stoffen. Het is maar net wat het beste aansluit op jouw stijlwensen en de ruimte waarin je de verduisterende gordijnen op wilt hangen.

4. Isolerend en geluiddempend

Tenslotte hebben verduisterende gordijnen een isolerende en geluiddempende werking.

  • Isolerend: Verduisterende gordijnen houden een ruimte koel in de zomer en warm in de winter. Zo stoten immers de warmte van het zonlicht af en zorgen ervoor dat kou van buitenaf niet de ruimte binnen kan dringen.
  • Geluiddempend: Door de dikte van de stof worden zowel geluiden van buitenaf als in de ruimte gedempt.