Wooninspiratie Woontips Waar je op letten bij het kopen van een nieuwe vloer

Waar je op letten bij het kopen van een nieuwe vloer

nieuwe vloer

Wil jij graag een nieuwe vloer aanschaffen? Dan valt er tegenwoordig ontzettend veel te kiezen. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kun je in dit artikel lezen hoe je voor iedere ruimte de juiste vloer kiest. Oftewel: enkele praktische tips voor het aanschaffen van een nieuwe vloer!

1. Ruimte

Niet iedere vloer is geschikt voor iedere ruimte. Bedenk van tevoren in welke ruimte je een nieuwe vloer wilt leggen en hoe deze ruimte wordt gebruikt.

  • Woonkamer: De vloer in de woonkamer wordt behoorlijk intensief gebruikt. Je wilt hier dan ook een vloer die tegen een stootje kan en makkelijk te onderhouden is. Opties: parket, pvc plakvloer, (hoogwaardig) laminaat
  • Keuken: De vloer in de keuken krijgt regelmatig te gebruiken met viezigheid. Je wilt daarom een vloer die niet direct wordt aangetast door een spetter water, olie of tomatensaus. Opties: pvc, (hoogwaardig) laminaat of stenen tegels.
  • Slaapkamer: De vloer in de slaapkamer dient vooral comfortabel te zijn. Je wilt een ‘warme’ vloer, niet teveel onderhoud vergt en wellicht ook wat geluid dempt. Opties: pvc, vinyl of vloerbedekking.
  • Badkamer: De badkamer is logischerwijs een vochtige ruimte. Je wilt daarom een vloer die waterafstotend is. Opties: stenen tegels of (waterafstotend) pvc.

2. Kleur

Vind je het lastig om de juiste kleur van de vloer te bepalen? Doorgaans geldt dat aangrenzende kleuren harmonieuzer ogen dan vloeren met een groot contrast. Wil je bijvoorbeeld een houten vloer, terwijl je veel houten meubels hebt? Kies dan een vloer in dezelfde houtsoort, maar dan enkele tinten lichter of donkerder.

3. Effect

Een vloer kan een ruimte optisch groter, kleiner, langer en smaller laten lijken. Je kunt er allerlei visuele trucjes mee uit halen.

  • Een lichte vloer in combinatie met lichte muren, laat een ruimte groter lijken. Een contrasterende vloer, laat een ruimte juist kleiner lijken.
  • Door de vloer in de breedte te leggen, lijkt de woonkamer breder. Door de vloer in de lengte te leggen, oogt de woonkamer langer.
  • Door plinten te kiezen in dezelfde kleur als de vloer, zal het vloeroppervlakte groter lijken.