Wooninspiratie Woontips Waarop letten bij het kopen van deurklinken?

Waarop letten bij het kopen van deurklinken?

deurklinken

Denk je na over nieuwe deurklinken kopen? Er is deurbeslag in allerlei kleuren, maten en soorten. Dat maakt het maken van een keuze dus ook niet zo gemakkelijk. Het is juist belangrijk om een model te kiezen in een maat en kleur die past bij jouw ruimte. Daarmee maak je het helemaal af. Alleen maar meer reden om er dus goed over na te denken.

De vorm van de deurklink

Het is belangrijk om eerst te kijken naar het verschil tussen een deurklink op rozet en een deurklink op schild. Op een rozet heb je twee onderdelen, de klink en het slotplaatje. Dit plaatje monteer je op de gewenste plek. Kies je voor een schild, dan is het een geheel. Daarmee dek je dus de oude boor- en schroefgaten direct ook af. Deze keuze hangt ook af van welke situatie er eerst was.

Passend bij de ruimte

Het is belangrijk om ook te kijken naar de ruimte waar je het deurbeslag gaat aanbrengen. Je gebruikt voor het toilet een ander soort klink dan voor de woonkamer. Het is ook goed om te kijken naar combinaties met en zonder sluiting. Dit is vaak het grootste verschil. Vooral voor de badkamer en het toilet kan het belangrijk zijn om een soort met een sluiting te kiezen.

Het juiste design kiezen

Als het gaat om de vormen en stijlen van deurklinken, dan is er tegenwoordig meer dan ooit te krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld rechte en gebogen modellen. De recht modellen zijn vooral strak en passen in de moderne interieurs van tegenwoordig. Een gebogen model heeft een wat meer klassieke look en past dus ook in dergelijke interieurs. Het is wel verstandig om alle klinken in huis in dezelfde stijl te kiezen. Daarmee maak je er een geheel van.

De juiste kleur kiezen

De vorm en het design zijn belangrijk, maar ook de kleur speelt een grote rol als je een deurklink gaat kopen. Het is vaak zo dat de opties bestaan uit aluminium, brons, messing, RVS en matnikkel. Het is voor elk materiaal zo dat er voordelen en nadelen aan zitten. Wat in ieder geval gelijk is, is dat alle materialen in verschillende kleuren te krijgen zijn. Aluminium in matzwart is bijvoorbeeld aantrekkelijk in een moderne woning. Heb je een wat meer klassieke look? Dan kan juist een gouden deurklink de sfeer verder verhogen. Er is altijd van alles mogelijk.