Wooninspiratie Tuin inspiratie Wanneer is de juiste tijd om appels te plukken?

Wanneer is de juiste tijd om appels te plukken?

wanneer appels plukken

Wie houdt er nou niet van een lekkere appel? Je kunt ze natuurlijk gewoon in de winkel kopen. Of op de markt. Maar er gaat natuurlijk niets boven appels plukken van je eigen appelboom in de tuin. Maar wanneer is de beste pluktijd voor appels? Lees verder voor antwoord op deze vraag.

Wanneer is de juiste pluktijd voor appels

Appels aan de boom kun je het beste in het najaar plukken, in de maanden september of oktober. Ze hebben dan mooi heel de zomer kunnen rijpen en na de zomer zijn ze helemaal klaar om opgegeten te worden. Appels als de Elstar, Jonathan, Lemoenappel of de Bramley’s Seeding zijn het beste om in september te plukken. De Granny Smith, Jonagold, Sterappel, Drentse Bellefleur en Winston zijn het beste om in oktober van de boom te plukken. Hoelang de appel dan houdbaar is, verschilt per ras. De Drentse Bellefleur en de Elstar moet je het snelste eten, want die zijn het kortste houdbaar. De Winston kun je gemiddeld het langste bewaren.

Wanneer is een appel rijp

Hoe weet je nou of de appels goed rijp zijn en geschikt om te oogsten? Dit kun je op een gemakkelijke manier checken. Ten eerste vallen rijpe appels vanzelf van de boom. Als je een appel in het gras ziet liggen, is de kans dus vrij groot dat deze al rijp is. mocht hij nog aan de tak hangen, kun je hem een beetje omhoog drukken en een kwartslag draaien. Je weet dat de appel rijp is wanneer hij dan vanzelf loskomt van de tak. je kunt de appel ook proeven. Wanneer de appel dan rijp is, zul je merken dat het vruchtvlees minder vast is. Zodra de vrucht helemaal rijp is, heeft hij ook een mooie kleur gekregen. Is de appel dus nog een beetje grauw, is hij waarschijnlijk nog niet helemaal rijp. Dit hangt wel af van de soort appel.