Wooninspiratie Tuin inspiratie Wat is belangrijk om op te letten als je je tuin gaat...

Wat is belangrijk om op te letten als je je tuin gaat inrichten?

tuin inrichten

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht met tuin? Dan zal deze laatste niet veel meer zijn dan een lege vlakte, zonder tegels of groenstroken. Ook je tuin is belangrijk om netjes in te richten, precies zoals jij dat wilt. Zo heb je ook daar plezier van en kun je met mooie dagen veel tijd in de tuin doorbrengen. We geven je een viertal tips.

Zorg voor een goede afzetting van de tuin

Een tuin bij een nieuwbouwwoning is leeg, dat kan niet anders. Bij een eigen woning zul je deze in vrijwel alle gevallen zelf moeten plaatsen. Je kunt om de tuin goed af te zetten voor verschillende mogelijkheden gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een houten schutting, een muur of groene struiken. Bedenk van tevoren goed wat je wilt, maak een plan en bereken wat een beetje privacy met een netjes afgezette tuin je gaat kosten. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Kijk wat je wilt verharden en wat groen wordt

Is je tuin afgeschermd? Dan kun je aan de rest van de inrichting gaan werken. Hiervoor kun je zelf een goed plan maken, waarin je bijvoorbeeld zet welke stukken je wilt verharden en waar je groen wilt aanbrengen in de tuin. Voor het aanleggen van een terras ga je dan zelf op zoek naar goede tegels en bereken je hoeveel je er nodig hebt. Alleen verharden (dus zonder groenstroken) wordt voor het gemak ook veel gedaan, maar houd er wel rekening mee dat je de tuin dan moet opleuken voor meer sfeer, bijvoorbeeld met bloempotten en -bakken, bronzen tuinbeelden of net waar je van houdt.

Kies voor meer groen en laat een plan maken

Een tuin wordt sfeervol en gezelliger als je er naast een terras ook een leuk stuk groen in maakt. Hierbij is het belangrijk dat er van tevoren een goed plan wordt opgesteld. Je kunt zelf een plan maken voor het inrichten van de tuin met gras, struiken, bomen, een border, bloembakken en veel meer en dit ook zelf uitvoeren. Houd er rekening mee dat het een leuke klus is om te doen maar wel veel werk. Ben je zelf nu geen type met echt groene vingers? Dan besteed je deze klus het beste uit aan een hoveniersbedrijf. Dit bedrijf kan samen met jou een plan maken dat bij de tuin past en bij je wensen aansluit. Het aanleggen van de tuin nemen zij uiteraard voor hun rekening.

Bekijk altijd hoeveel je kunt spenderen aan een tuin

Belangrijk om te onthouden bij de aanleg van een tuin is dat je op voorhand bekijkt hoeveel budget je ervoor hebt en wat je wensen zijn. Kijk altijd of je je plan binnen het beschikbare budget kunt (laten) uitvoeren. Een mooie tuin kost wat, maar dan heb je ook wat. Houd er rekening mee dat een verharde tuin minder onderhoud vereist dan een tuin met veel groen, maar dat struiken en planten wel veel meer uitstraling hebben, beter zijn voor het milieu en voor een sfeervolle tuin zorgen waar je met zomerse dagen volop in en van kunt genieten.