Wooninspiratie Woontips Wat is een opstalverzekering?

Wat is een opstalverzekering?

wat is een opstelverzekering

Het is belangrijk om over een opstalverzekering te beschikken. Dit is de verzekering die de schade aan de woning kan dekken. Het wordt door velen een woonhuisverzekering genoemd. Let wel op, want dit is natuurlijk wel wat anders dan de spullen in huis verzekeren. Daarvoor moet je een inboedelverzekering vergelijken. De opstalverzekering is van waarde wanneer er buiten jouw schuld om schade aan je woning ontstaat. Denk aan brand, storm of wateroverlast. Ook wanneer iemand met de auto op je gevel botst ben je verzekerd. Op deze plek gaan we wat dieper op deze zaken in.

Kenmerken van een opstalverzekering

Het is belangrijk om de kenmerken van de opstalverzekering te kennen. Er is een basisverzekering en er is een all-in verzekering. Daarmee kan je je huis tot enkele honderdduizenden euro’s verzekeren. Dat doe je bij brand, storm, water of neerslag. Kies je all-in, dan zitten daar ook andere onverwachte schades in. Daarnaast ben je ook verzekerd voor de noodreparaties die je moet doen in zulke gevallen. Er zijn ook aanvullende verzekeringen op de opstalverzekering. Die kan je gemakkelijk afsluiten aan de hand van wat je denkt nodig te hebben voor jouw woning. Zoek dit goed uit.

De juiste optie kiezen

Het is belangrijk om te weten wat je moet doen in jouw situatie. Wanneer je een huurwoning bewoont, dan zorgt de verhuurder vaak voor de opstalverzekering. De inboedel verzeker je dan zelf apart af. Wanneer je koopt sluit je zelf de opstalverzekering af, maar in het geval van een VvE kan het zijn dat het gezamenlijk via de vereniging wordt gedaan. Het is dan zo dat het gehele complex van appartementen op een goede manier verzekerd is. In sommige gevallen moet je dit in een appartement wel zelf doen. Vraag dit dus wel altijd even na.

Hoe hoog is de verzekering?

Als het gaat om de opstalverzekering, dan kan dit tot enkele honderdduizenden euro’s hoog zijn. Dit hangt natuurlijk ook van de soort woning af. Voor de echte dure woningen waarvoor dit niet genoeg is, zijn vaak aparte regelingen te treffen. Het is wel bij veel verzekeraars ook mogelijk om de opstalverzekering in een pakket met andere verzekeringen op te nemen. Daardoor kan er van een korting worden genoten. Dit kan vaak werken, want als bewoner heb je natuurlijk meerdere soorten verzekeringen nodig. Het is dus slim om te bekijken wat de mogelijkheden zijn op dit vlak.

Speciale mogelijkheden verkennen

Het is ook aan te raden om de speciale mogelijkheden bij verzekeraars te verkennen. Zo kan je bijvoorbeeld vaak ook glasdekking krijgen. Dit is wel zo gemakkelijk, want de ruiten van de woning zijn natuurlijk wel het meest kwetsbaar. Dat kan komen door een ongeluk dat je zelf hebt, maar natuurlijk ook door allerlei zaken van buitenaf. Als je dan krassen maakt, of de ruit zelfs breekt, dan is het wel fijn wanneer je een verzekering hebt om op terug te vallen. Dit is één van de vele voorbeelden van extra mogelijkheden met de opstalverzekering die de verzekeraars kunnen bieden.