Wooninspiratie Woontips Wat zijn sandwichpanelen?

Wat zijn sandwichpanelen?

sandwichpanelen

Wat zijn sandwichpanelen precies? Je hebt deze benaming vast weleens horen vallen en de naam zegt het eigenlijk al; Je hebt twee panelen van staal of aluminium met een laag isolerend materiaal ertussen. Als een soort sandwich dus. In dit artikel geven we aan wanneer er van sandwichpanelen gebruik gemaakt wordt en wat de voordelen zijn van het gebruik van deze panelen.

Sandwichpanelen zijn al jaren populair

Deze zogenoemde sandwichpanelen worden al tijden en tijden gebruikt voor onder meer het isoleren van agrarische daken, stallen en schuren. Daarna kreeg men door dat deze panelen ook perfect geschikt zijn voor de constructie van diverse nieuwbouwprojecten. Ook worden deze panelen gebruikt tijdens de renovatie van industriële gebouwen, kantoren, grote loodsen, evenals voor hotels en publieke gebouwen. De woningmarkt maakt hier ook gebruik van. Dan worden deze panelen bijvoorbeeld gebruikt als dakpanelen of als gevelpanelen voor appartementen en woningen.

Wanneer gebruik je een sandwichpaneel?

Een sandwichpaneel garandeert een hoge isolatiewaarde welke bijvoorbeeld gebouwen ook snel en optimaal water- en winddicht kan maken. Een geïsoleerd sandwichpaneel is bijvoorbeeld bijzonder geschikt en een goede oplossing voor het snel en op makkelijke wijze duurzaam bekleden en isoleren van al je bouwprojecten. Het isoleert perfect doordat de panelen direct luchtdicht op elkaar worden aangesloten en op deze manier de kou en andere weerselementen buiten houden. Dankzij het uitstekende thermische rendement van de geïsoleerde panelen kan tot maar liefst 30% meer energie bespaard worden ten opzichte van traditionele opbouwmethoden die standaard gebruikt worden in de bouw voor daken en gevels.

Voordelen van sandwichpanelen

De sandwichpanelen bestaan uit een enkelvoudig component en zijn dus snel te installeren. Geïsoleerde sandwichpanelen worden onder optimale omstandigheden geproduceerd en op de bouwplaats geleverd. Weerbestendige panelen kunnen bovendien direct wind- en waterdicht worden gemonteerd. Geïsoleerde sandwichpanelen garanderen een thermisch rendement door de hoog isolerende gesloten celstructuur. Sandwichpanelen zijn flexibel en esthetisch ontworpen. Deze geïsoleerde panelen zijn te verkrijgen in meerdere profielen, afwerkingen, kleuropties en breedtes waardoor je zelfs de meest unieke ontwerpen van gebouwen met behulp van sandwichpanelen kunt realiseren. En wellicht dus wel het belangrijkste voordeel: de meeste sandwichpanelen zijn luchtdicht en weerbestendig. Dat maakt dat dak- en gevelsystemen luchtdicht en weerbestendig blijven gedurende de levensduur van het gebouw. Ook zijn er bijvoorbeeld PVC platen beschikbaar die kunnen dienen als sandwichpanelen, door dit lichte materiaal zijn ook deze platen uitermate geschikt om te dienen als paneel voor een nieuwe constructie.